Noutate pentru fermieri. Se pot depune cereri unice de plată pentru 2020

Distribuie articolul

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a informat că începând de astăzi, 2 martie, a demarat Campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2020.

Cererile unice de plată se vor depune la centrele judeţene/locale ale APIA şi al centrul municipiului Bucureşti, până la data de 15 mai 2020.

Fermierii vor depune o Cerere Unică de Plată, chiar dacă utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

În Campania 2020, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/.

Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se fac în prezenţa funcţionarului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea Unică de Plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plată/măsurilor de dezvoltare rurală/ajutoarelor naţionale fermierii trebuie să depună anual, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Cererea Unică de Plată şi să îndeplinească condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare.

Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii (indiferent că sunt persoane fizice sau juridice) trebuie să prezinte documentele privind utilizarea terenului conform art. 5 din Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 619/2015, cu modificări și completări.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii Unice de Plată şi trebuie să fie valabile la data depunerii cererii.

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

Informațiile fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu UAT – urile eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, pot fi consultate la centrele județene/locale ale Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură și pe site-urile:
www.apia.org.ro,
www.madr.ro și
www.pndr.ro.

Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererilor în Campania 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură roagă fermierii să se prezinte la data și ora la care sunt programați conform invitaţiei primite.

Informaţii relevante se regăsesc postate pe site-ul www.apia.org.ro şi în ghidurile adresate fermierilor care solicită plăţi pe suprafaţă de la sediile centrelor judeţene şi locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din fiecare judeţ.

http://lpis.apia.org.ro/


Distribuie articolul

You May Also Like