GALERIE FOTO: Palatul din Țigănești, abandonat și vandalizat

Distribuie articolul

Pe lunga listă a cuvintelor care rimează cu ”prostie” se înscrie unul nou: „academie”. De aproape un an de zile, de când i-a fost retrocedat palatul din localitatea gălățeană Țigănești, cunoscut drept Conacul lui Costache Negri, înaltul for academic nu a făcut nimic pentru paza și conservarea monumentului istoric. Ce a ajuns să fie vandalizat și cu o anexă transformată în grajd petru câteva zeci de vaci.

După opt ani de judecată, Curtea de Apel Galați a decis retrocedarea clădirilor și a terenului.

”Obligă pe pârâta SC Dunasi SRL prin administrator judiciar SC Insolvexpert SRL să restituie în natură reclamantei construcţia situată în localitatea Ţigăneşti, com. Munteni, jud. Galaţi compusă din conac, brutărie şi poarta Vogoride. Menţine obligaţia pârâtei SC Arcelor Mittal Galaţi SA de restituire a terenului. Admite cererea de chemare în garanţie a pârâtei AAAS. Obligă pe această pârâtă către Arcelor Mittal SA la plata a 217.194 Euro (echivalentul în lei la data plăţii) cu titlu de contravaloare prejudiciu”, se arată în sentința dată de magistrați în dosarul nr. 13861/3/2009.

Din 28 septembrie anul trecut, de când a fost pronunțată decizia, Academia nu a făcut nimic pentru paza măcar a imobilului, deși are această obligație din punct de vedere legal. Motiv pentru care palatul se degradează în continuare, ajutat și de cei care în ultimii ani au pătruns în incinta lui și au distrus tot ce se mai putea: geamuri, uși, balustrade, corpuri de iluminat.

Locul nu este însă deplin pustiu: din inițiativa unui localnic, fosta popicărie a fost transformată în grajd și adăpostește câteva zeci de vaci.


Distribuie articolul

You May Also Like