Nou parteneriat Guvern-BOR pentru ceremoniile de Paște. Cum vor primi românii lumina în noaptea Învierii

Distribuie articolul

Credincioșii nu vor merge la biserică pentru a primi Sfintele Paști. Aceasta este principala modificare a acordului semnat de Guvern și Biserica Ortodoxă Română. Schimbarea documentului a fost anunțată noaptea trecută de ministrul de interne Marcel Vela la finalul ședinței de Guvern.

Modificarea a fost făcută la solicitarea președintelui României, Klaus Iohannis, care ieri a crtiticat în termeni duri protocolul. „Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine. Mulți au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu e cazul… Așadar, dragi români, indiferent ce vă spun unii și alții, eu vă spun același lucru pe care îl spun experții, medicii: Stați acasă. Altfel, după sărbători vom avea înmormântări”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

După întâlnirea pe care a avut-o cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Daniel, ministrul de interne, Marcel Vela a anunțat noile măsuri pentru distribuirea către populație a Sfintelor Paști și a Luminii Sfinte, „ținând cont de estimările epidemiologice recente”. Astfel, slujbele de la biserici se vor desfășura fără enoriași, iar Sfintele Paști și Lumina Sfântă nu vor fi distribuite la biserică, ci direct la domiciliile persoanelor care le solicită. Distribuirea va fi făcută de personalul clerical însoțit de maximum cinci voluntari, care vor avea echipament de protecție.

Pâinea sfințită (Paștile) se va distribui la domiciliul credincioșilor vineri și sâmbătă, în intervalul orar 8.00 – 17.00, și în prima zi de Paști, între 6.00 și 12.00, iar Lumina Sfântă va ajunge la credincioși sâmbătă, după ora 20:00. Oamenii vor primi Lumina Sfântă și pâinea sfințită din pragul casei sau de la fereastră. La blocuri va fi desemnat un reprezentant care va avea echipament de protecție și care le va primi și le va distribui apoi celorlalți vecini.


Distribuie articolul

You May Also Like