Guvernul plătește șomajul tehnic două luni. Ulterior, va susține o parte din salariile angajaților

Distribuie articolul

Guvernul Orban va plăti șomajul tehnic două luni și, ulterior, va susține o parte din salariile angajaților. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban care a spus că statul are bani ca să ajute companiile și salariații în perioada de criză.

Guvernul a adoptat o rectificare de buget în acest sens. Documentul a fost aprobat miercuri și prevede numeroase suplimentări de fonduri pentru mai multe ministere și alte instituții. Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe au primit sume importante pentru plata indemnizațiilor în urma suspendării activității și pentru schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19.

Guvernul este pregătit să suporte plata angajaților aflați în somaj tehnic De asemenea, prim ministrul a anunțat în urmă cu câteva zile că după șomajul tehnic, Guvernul va susține o parte din salariile celor care vor fi din nou angajați de companii.

„Suntem pregătiți să asigurăm plata sumei necesare angajaților în șomaj tehnic. Vom asigura resursele financiare (…) În ceea ce privește șomajul tehnic, am ales această variantă de a plăti șomajul tehnic și din considerente epodemiologice. Am ales varianta de a plăti șomajul tehnic din bugetul fondului de șomaj și pentru a-i ajuta pe oameni să poată să stea acasă și să nu se expună. Această măsura va avea o durată limitată, să spun 2 luni, după care, pe masură ce vom depăși vârful epidemiei și încep să repornească activitățile economice, intenția noastră este de a înlocui această formă de sprijin cu o măsură activă în care să suportăm parțial din bugetul fondului de șomaj, salariul persoanei care a fost în șomaj tehnic și care sunt reangajate de companiile în care și-au desfășurat activitatea. Interesul nostru este să repornim cât mai multe companii, ca un număr cât mai mare dintre angajați să își mențină locurile de muncă și vom gândi un instrument și pentru absorbția de forță de muncă. Vom trece, după ce revenim la normalitate, la măsuri active de susținere a angajării”, a spus premierul Ludovic Orban.

În plus, Guvernul a aprobat o serie de măsuri pentru IMM-uri.

„De asemenea, la rectificarea bugetară vom crește plafonul pentru creditele garantate de stat pentru IMM de la 5 la 15 miliarde, pentru a putea asigura capitalul de lucru sau capitalul necesar de investiții, pentru cât mai multe IMM care vor accesa aceste credite garantate cu dobânda subvenționată. De vineri va deveni operațional întreg mecanismul prin care IMM o să acceseze această facilitate”, a mai spus premierul Orban.

Rectificarea bugetară a fost realizată în baza estimărilor specialiștilor. Din cauza crizei provocate de epidemie, deficitul bugetar este estimat la 6,7% din PIB.


Distribuie articolul

You May Also Like