Neridicat de o lună, gunoiul gălățenilor ajunge până în Guvern

Distribuie articolul

De la începutul anului municipiul Tecuci, orașele Târgu Bujor și Berești plus 56 de comune, respectiv peste 300.000 de gălăţeni, nu mai au unde să-și depoziteze gunoiul menajer. Pe lângă riscul declanșării unei epidemii, primăriile riscă și amenzi de până la 40.000 de lei. Pentru rezolvarea situației este solicitat sprijinul ministrului Mediului, amenințat chiar cu o moțiune de cenzură.

S-a ajuns în această situație deoarece din 31 decembrie 2018 a expirat contractul cu groapa de gunoi de la Roșieşti, judeţul Vaslui, iar în prezent nu există nicio altă opțiune.

”Am atras atenția asupra acestui subiect încă din anul 2017, dar din păcate factorii responsabili nu și-au găsit timp să găsească o rezolvare pe termen lung a problemei și s-au mulțumit cu improvizații ce nu fac decât să complice lucrurile. Practic, zeci de mii de gălățeni stau cu gunoiul în curte, iar primarii incearcă să găsească soluții alternative, pentru că nu au unde să-l transporte. Brăila a anunțat deja că nu mai primește deșeuri, depozitul de la Valea Mărului este încă în construcție, iar cel de la Tecuci s-a închis”, susține senatorul liberal George Stângă.

Conform acestuia, în toate județele din jurul nostru autoritățile au fost preocupate de înființarea unor depozite ecologice, au existat și există fonduri europene dar, din păcate, nu a și-a manifestat o preocupare în acest sens și actuala administraţie PSD.

”În aceste condiții, în calitate de președinte al Comisiei de Mediu din Senatul României, îi solicit ministrului Mediului, doamna Grațiela Gavrilescu, o deplasare de urgență în județul Galați, pentru a găsi căile de rezolvare ale acestei situații. Cred că, la fața locului, la masa dialogului împreună cu toți decidenții politici, putem găsi soluții pentru ca gunoiul gălățenilor  să poată fi depozitat corespunzător, conform normelor europene actuale”, a mai declarat Stângă.

Acesta susține că a mai invitat-o și în alte rânduri, fără ca reprezentantul Guvernului să accepte să vadă în teren ce se întâmplă. De acestă dată este decis să discute oportunitatea de a iniţia, alături de celelalte formaţiuni de opoziţie, o moţiune simplă împotriva Grațielei Gavrilescu.


Distribuie articolul

You May Also Like