„Naționalizarea combinatului este o soluție maximă”

Distribuie articolul

Varianta prin care colosul siderurgic gălățean ar trece la loc în proprietate statului a fost vehiculată din nou de Victor Paul Dobre, care a ținut însă să mai nuanțeze lucrurile, spunând că nu se va proceda după modelul comunist.

Deși recunoaște că nu este o măsură liberală, deputatul consideră că nu trebuie exclusă opțiunea revenirii combinatului în proprietatea statului. Confundă în schimb preluarea unui pachet de acțiuni, fie și majoritar, cu procesul de naționalizare.

„Există varianta sublimă, în care apare un investitor și mai bun, și mai performant, dar există și varianta să nu fie convenabil. Guvernul recent a intervenit, la intenția Damen de a prelua șantierul din Mangalia, și a luat 51%, deci este un mod de a interveni. O chestiune de naționalizare pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă e o soluție maximă”, a declarat Dobre.

Întrebat dacă în opinia sa naționalizarea este o măsură liberală sau mai degrabă comunistă, deputatul a recunoscut că nu ține de doctrina partidului pe care îl reprezintă.

„Naționalizarea nu e o măsură liberală, liberalismul înseamnă economie de piață. Sunt momente în care statul intervine, sper că nu se va ajunge la nivelul ăsta de intervenție, dar atunci când te duci într-o discuție trebuie să ai în vedere orice soluție. Eu nu m-am referit la naționalizarea din 11 iunie 1948. Sunt măsuri pe care statul poate să le ia, în comun acord cu Comisia Europeană, că suntem parte a ei”, a mai spus Dobre.

Pentru români, termenul reprezintă o opțiune comunistă ale cărei urmări se mai văd și în prezent. Într-o singură zi, pe 11 iunie 1948, aproape 9.000 de întreprinderi industriale și miniere, de transport, bancare și de asigurări au fost trecute din proprietate privată în cea a statului.

Revenind la problema vânzării combinatului, aceasta va fi discutată în cursul săptămânii viitoare, când va fi organizată o masă rotundă la care vor participa conducerea ArcelorMittal și parlamentarii gălățeni.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns