Vaccinarea cu AstraZeneca NU se oprește

Distribuie articolul


Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a anunțat că vaccinarea cu AstraZeneca nu va fi oprită. De asemenea, nu vor fi instituite restricții de vârstă sau sex pentru cei care vor să se vaccineze cu medicamentul produs de compania britanică


Anunțul a fost făcut joi la finalul unei întâlniri a specialiștilor români. Aceștia s-au întâlnit la 24 de ore după ce specialiștii europeni au stabilit că există legături între vaccin și cheagurile de sânge. Singurele persoane cărora li se va recomandă să nu facă și a doua doză cu AstraZeneca sunte cele care au avut tromboze după prima doză sau reacții violente.


„Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza 1 vor continua la rapel cu același tip de vaccin. Persoanele care după primul vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic, asta e o contraindicație. Pentru acele cazuri se va decide oportunitatea continuării de vaccinare cu un alt tip de vaccin”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.


Vacciarea va continua deoarece beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile foarte mici de apariție a unor tromboze.


„Pe de altă parte evenimentele trombotice care au fost raportate post vaccinal sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile care survin după vaccinare. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic din România, este foarte important să se continue vaccinarea împotriva COVID cu toate vaccinurile disponibile și la parametri cât mai ridicați. Este necesar ca un procent cât mai mare din populație să se vaccineze cât mai repede. Temporizarea vaccinarii sau renunțarea la vaccinare ne pot duce în fața unor forme severe de îmbolnăvire pe noi și pe cei din jurul nostru. În plus ne poate compromite atingerea acelei imunității de grup necesare pentru a stopa și diminua efectele nocive ale pandemiei”, a precizat Gheorghiță.


În România nu au fost raportate incidente din cauza trombozelor după vaccinarea cu AstraZeneca.

Foto:digi24


Distribuie articolul

You May Also Like