Monitorizare de mediu a Dunării la Universitatea gălățeană

Distribuie articolul

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este beneficiar într-un proiect amplu de cercetare și monitorizare a mediului în aria fluviului Dunărea.


Potrivit directorului de proiect, prof. univ. dr. habil. Cătălina Iticescu, proiectul se implementează în municipiul Galați, în perioada 10.07.2020 – 31.12.2023 şi va avea ca rezultat principal crearea unei infrastructuri de cercetare de excelență în domeniul de specializare inteligentă Energie, mediu, schimbări climatice, infrastructură formată în principal dintr-o navă de cercetare, un centru fix de cercetare și un autolaborator ce vor găzdui 18 laboratoare dotate cu aparatură de ultimă generație.


Sub acronimul REXDAN, proiectul „Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea” va acoperi o arie geografică largă (2000 de km pe partea navigabilă a Dunării cu componente extinse din bazinul hidrografic) și domenii de cercetare referitoare la apă, sedimente, sol, aer, biodiversitate, batimetrie, hidromorfologie etc. ce corespund unor specializări multiple: chimie, biologie, fizică, știința mediului, ecologie, batimetrie, topografie, chimia atmosferei, dezvoltare durabilă.


Mai trebuie subliniat că, cu această ocazie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a reușit să obțină o finanțare de aproape 92 milioane de euro, pentru proiectul cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.


Distribuie articolul

You May Also Like