Mii de porci din județele Galați și Brăila vor fi eutanasiați din cauza pestei porcine

Distribuie articolul

Pesta porcină a scăpat de sub control. În județele Galați și Brăila, mii de porci se pregătesc pentru Crăciunul estival în condițiile în care în cotețele în care trăiesc a apărut virusul ucigaș. Cea mai mare problemă este în orașul Însurăței(județul Brăila), la o fermă cu mii de animale.

Autoritățile din județul Galați au anunțat joi, 1 august, că au descoperit două noi focare de pestă porcină la Oancea. Mai mulți porci din exploatații situate în intravilanul localităților menționate au murit, iar analizele au arătat că decesul a fost cauzat de virusul pestei porcine. Autoritățile au decis să eutanasieze toți porcii din gospodăriile afectate.

Ca măsuri preventive s-a decis punerea sub supraveghere clinică a porcilor din localitățile afectate și interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, a ustensilelor și unor obiecte susceptibile de a transmite boala. În plus, în tot județul a fost interzisă organizarea de târguri și piețe de animale sau păsări, iar localnicilor li s-a spus să își țină porcii închiși în curți. În această vară, în județul Galați au murit din cauza pestei porcine peste o sută de porci.

O situație mult mai gravă este în județul Brăila. Acolo pesta face ravagii. În luna iulie, 17 focare au fost descoperite în județ, printre acestea aflându-se și o exploatație din Însurăței cu peste 3.300 de porci. Pesta porcină a mai apărut în gospodării din Bărăganu, Chiscani, Ianca, Măxineni, Siliştea, Şuţeşti şi Vădeni. Toți porcii din gospodăriile afectate au fost sau urmează să fie eutanasiați, au anunțat autoritățile brăilene. Proprietarii animalelor vor fi despăgubiți conform legii.


Distribuie articolul

You May Also Like