Medicii din secțiile ATI, implicați în dosare penale, ar putea fi audiați la spital sau online

Distribuie articolul


Medicii din secțiile anestezie și terapie intensivă (ATI), implicați în dosare penale, ar putea fi audiați la spital sau online, așa cum a solicitat Avocatul Poporului.

Solicitarea a apărut în condițiile în care medicii s-au plâns că sunt chemați frecvent la audieri în urma plângerilor formulate de rudele persoanelor decedate din cauza COVID.


Avocatul Poporului a analizat procedurile de audiere a medicilor din secțiile ATI în cadrul urmăririi penale și a recomandat ca „în actualele condiţii pandemice, procedurile să fie flexibile și, eventual, să se desfășoare la spital”.


Avocatul Poporului a anunțat că în ultima perioadă a fost sesizat de mai mulți medici din secții ATI despre procedurile de audiere a lor în urma unor reclamații formulate de persoane fizice, care se constituie părţi vătămate, privind infracțiunea de ucidere din culpă, în contextul spitalizării rudelor decedate.

Astfel, medicii ATI sunt citați telefonic cu obligația de a se prezenta la sediul secțiilor de poliție pentru a da declarații, fiind amenințați că în situația neprezentării vor fi citați cu mandate de aducere de acasă sau de la spital.
Avocatul Poporului solicită ca audierile medicilor să se desfășoare online sau la spital.


„Fără a interveni în procedurile judiciare specifice, recomandăm o conduită mai flexibilă în ceea ce privește procedura de citare în fața organelor de urmărire penală, dar și posibilitatea audierii cadrelor medicale fie online, dacă infrastructura permite acest lucru, fie în spații special amenajate la locul de muncă al acestora, astfel încât calitatea actului medical să nu aibă de suferit, și numai în cazuri cu totul excepționale, ea să se realizeze fizic, cu respectarea condițiilor de igienă și distanțare, astfel încât riscul contaminării cadrelor medicale sau de către acestea să fie eliminat”, a transmis Avocatul Poporului prin intermediul unui comunicat de presă.


Solicitarea este justificată prin situația excepțională din timpul pandemiei.


„Având în vedere că suntem în plin val 4 al pandemiei COVID-19, fiind de notorietate situația medicilor din secțiile ATI – suprasolicitarea fizică și psihică a acestora – obligația deplasărilor fizice la sediul secțiilor de poliție, cu consecința părăsirii locului de muncă, în condițiile în care este bine-cunoscută lipsa personalului calificat, audierea fizică, în condiţii de cele mai multe improprii, mărește riscul contaminării atât pentru medici, cât și pentru
personalul implicat în audiere”, a explicat Avocatul Poporului.


În această săptămână, procurorii au început anchete care vizează două decese suspecte produse la Spitalul de Urgență din Galați.

Foto: digi24


Distribuie articolul

You May Also Like