Lider PSD: „PSD a renunțat în mare măsură la promovarea pe bază de competență iar partidul a ajuns să fie construit politic pe principii clientelare și de nepotism”

Distribuie articolul

Nu poți contrazice un lider PSD atunci când vorbește cu pasiune despre partidul său. Mai ales atunci când ridică preșul așezat peste mizeria adunată în ultimii 30 de ani. Într-o analiză detaliată a evoluției partidului în perioada 2016-2019, președintele interimar al Consiliului Național PSD, Ionuț Vulpescu, încearcă să explice de ce au pierdut social democrații peste un milion de voturi într-un mandat parlamentar.

Raportul se numește „PSD, încotro? 2016-2019 analiza evoluției electorale a PSD, cauze, efecte, recomandări” și a fost făcut public chiar de autor. Analiza lui Ionuț Vulpescu are 50 de pagini și, probabil, îi va plictisi pe Nica, Oprișan, Iordache, însă are elemente interesante pentru social democrații care s-au săturat de baroni, hoți și analfabeți. Încă de la început, Vulpescu dă de pământ cu Dragnea și Dăncilă

„În perioada 2016-2019 PSD a renunțat în mare măsură la promovarea pe bază de competență iar partidul a ajuns să fie construit politic pe principii clientelare și de nepotism. Anti-selecția a devenit un principiu de funcționare, cu efecte directe și profunde asupra calității actului de guvernare, precum și asupra imaginii publice a partidului. S-a ajuns, astfel, la golirea de sens a funcției de ministru și la cea mai slabă garnitură de secretari de stat din istoria PSD”.

Ionuț Vulpescu vorbește și despre alegerile aranjate din interiorul partidului și despre opozanții care au fost reduși la tăcere.

„O altă problemă cu care PSD se confruntă este asocierea tot mai puternică a partidului cu regimul comunist. La 30 de ani de la Revoluție, mulți tineri pun semnul ,,egal” între Partidul Social Democrat și comunism. Această problemă izvorăște din deficitul de democrație din interiorul partidului (…) Cât timp dezbaterea a fost inexistentă iar cei cu opinii contrare au fost excluși sau reduși la tăcere, cât timp partidul a avut candidat unic pentru funcția de președinte iar președinți de organizații au fost impuși și nu aleși, cât timp au fost organizate congrese pentru alegerea tuturor funcțiilor cu excepția celei de președinte al partidului, în timp ce foștii lideri ai partidului au fost tratați ca o posibilă amenințare și eliminați, PSD a oferit suficiente argumente celor care fac această asociere.”

În raport, apare și controversata lege a recursului compensatoriu.

„Fostul șef al partidului, Liviu Dragnea, și-a cerut, la un moment dat, iertare miilor de români care stau în pușcărie pe un articol neconstituțional. Niciodată nu și-a cerut scuze milioanelor de simpatizanți PSD care au ajuns să fie stigmatizați de vecinii, colegii sau chiar prietenii lor.”

De asemenea, pe listă sunt legile justiției, discursul antieuropean, politica externă făcută după ureche și atitudinea sfidătoare a liderilor. Concluzia raportului este că PSD „trece prin cea mai grea perioadă a sa, de la înființare, fiind izolat de familia europeană social-democrată, criticat pentru discursul antieuropean și incapabil să se conecteze cu categorii tradiționale de electorat pentru stânga”.

La final, Ionuț Vulpescu enumeră metodele prin care PSD ar putea deveni un partid modern, european și democratic: reformă în toate structurile, alegeri libere și revitalizarea organizației de tineret. Și baronii?


Distribuie articolul

You May Also Like