Se încălzesc cu promisiuni: sute de gălățeni tremură în apartamente și așteaptă banii de centrale termice promiși de Primărie

Distribuie articolul

Sute de oameni s-au ars cu promisiunile Primăriei Galați. De fapt, cetățenii în discuție au înghețat în condițiile în care tremură de frig în propriile apartamente după ce s-au debranșat la îndemnul primarului Ionuț Pucheanu. Știți povestea: edilul șef le-a promis cetățenilor care se debranșează de la sistemul centralizat de termoficare un ajutor în valoare de 3.000 de lei pentru achiziționarea de centrale termice, boilere și alte echipamente care produc apă caldă și căldură. Zis și nefăcut. Oamenii s-au debranșat dar în peste o mie de cazuri banii nu au venit încă. Deoarece iarna este frig (dăăăă), oamenii au apelat la metodele tradiționale de încălzire în zona Galați, adică pătura, hainele groase, aragazul și caloriferul electric.

„M-am debranşat de la sistemul centralizat şi am depus cerere la Primărie pentru a primi subvenţia. Dosarul mi-a fost acceptat, însă banii nu au venit nici acum. Am primit notificare de la Primărie că urmează să vină…. aştept, ce pot face? Ca să nu suferim de frig şi să ne îmbolnăvim, am pus în fiecare cameră calorifere electrice. Nici nu vreau să mă gândesc ce facturi vor veni la curent”, s-a plâns o locatară a blocului B7 din Galaţi.

Administratorii asociațiilor în care locuiesc cetățenii înfrigurați dau neputincioși din clavicule și aruncă motanul înghețat fix în curtea Primăriei.

„Ce să facă oamenii? Cei care au depus cerere la Primărie şi nu au montat centrale stau în frig. Nu mi se pare normal ca oamenii să sufere, li s-a promis că după ce depun cererea, primesc banii şi îşi montează centrală”, a declarat Paulina Vlăsceanu, preşedintele Asociaţiei de Proprietari 893.

Cei care nu au mai suportat frigul, au împrumutat bani și au cumpărat centrale termice. Pătrunsă de spiritul sărbătorilor, Primăria promite că telenovela se va încheia până la sfârșitul anului. Cică Moș Crăciun le va aduce oamenilor banii promiși și datoriile către rude și firme vor fi achitate.

„Până la data de 31 octombrie au fost depuse 7.890 de dosare pentru obţinerea ajutorului financiar pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de producere a apei calde şi a căldurii iar până acum au fost rezolvate 6.861 de dosare. Toate plăţile vor fi făcute până la sfârşitul anului, de exemplu doar ieri (n.r. 11 decembrie) au intrat în plată 100 de dosare”, a anunțat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Conform deciziei Consiliului Local Galați, de la 1 noiembrie procedurile privind acordarea de subvenții au fost oprite deoarece Primăria a pornit sistemul centralizat de termoficare. Noi cereri vor fi înregistrate anul viitor, după ce va fi oprită termoficarea urbană.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns