Lecție de istorie și administrație predată de brașoveni

Distribuie articolul

În vreme ce autoritățile gălățene nu fac mai nimic sub pretextul că nici în Brașov, Oradea sau Cluj-Napoca nu s-a făcut mare lucru la început de mandat, cei nominalizați își văd netulburați de treabă și dezvoltă zonele în care au fost aleși.

Ultimul exemplu vine din Brașov unde a fost deschisă recent publicului cetatea Feldioara, la jumătatea primului mandat pe care îl are Adrian Veștea, noul și tânărul președinte al Consiliului Județului Brașov.

Dacă în Galați castrul roman este în continuare o ruină ignorată de administrație, din Brașov vine un exemplu de cum poate fi redat circuitului turistic un obiectiv istoric: din 1 iulie cetatea Feldioara a fost deschisă publicului, fiind vizitată de câteva mii de persoane doar în prima lună.
Este vorba de cea mai veche fortificație din Brașov, atestată din 1225. Distrusă de turci (1430) și de armata lui Vlad Țepeș (1457), a fost reclădită de localnici, rezistând până în perioada comunistă, când a fost puternic afectată de un cutremur. Lucrările de refacere au fost începute în 2013 și au costat 12,3 milioane de lei, în primii ani fiind făcute săpături arheologice, abia după aceea urmând restaurarea completă a cetății ce era abandonată de 30 de ani.
Un alt exemplu de cum se implică administrația în dezvoltare locală este dat de aeroportul internațional Brașov – Ghimbav: luna aceasta Consiliul Județului a alocat 31,6 milioane de lei pentru execuția și finalizarea căii de rulare, a platformei de îmbarcare – debarcare și pentru extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare aterizare.

În vreme ce în Brașov se refac cetăți și se construiește un aeroport, în Galați autoritățile se umflă în pene că sunt mai presus de alții. Și cam atât.

“Un exerciţiu interesant pe care îl voi face eu – şi pentru liniştea mea – iar dacă cineva va fi interesat îl voi pune la dispoziţie: să vedem ce au reuşit să facă în primii doi ani de mandat primari care sunt ridicaţi acum pe piedestal pe bună dreptate, dl. Boc, dl. Bolojan, dl. Falcă, dl. Scripcaru?”, declara în mai primarul Ionuț Pucheanu, referindu-se la omologii din Cluj-Napoca, Oradea, Arad sau Brașov.

”Gălățenii au tendința de a compara Galațiul cu alte orașe. Păi, noi n-am avut guvernare, n-am avut premier cum a fost, de exemplu, Boc la Cluj. N-am avut nici nași și nici cumetri, cum a fost Falcă (primarul Aradului, n.red.) cu domnul Băsescu… Și stați pe pace că la Arad oamenii chiar erau nemulțumiți. Nu știu de ce îl votează pe Falcă pentru că mare lucru nu s-a făcut nici acolo, cu toate că Aradul e în graniță cu Vestul”, susținea și viceprimarul Picu Roman.


Distribuie articolul

You May Also Like