Județul Galați este campion la numărul de donatori de plasmă hiperimună pentru tratamentul bolnavilor de COVID-19

Distribuie articolul

O statistică realizată de o companie privată situează județul Galați pe primul loc în țară în ceea ce privește numărul de donatori de plasmă. Este vorba despre persoanele care s-au vindecat de virusul COVID și au acceptat să doneze sânge care ulterior este folosit în tratamentul bolnavilor în stare gravă. Statistica este realizată în funcție de numărul persoanelor vindecate.

Concret, județul Galați are aproximativ șapte donatori la suta de persoane vindecate. Pe locul doi se află județul Argeș cu circa cinci donatori la suta de vindecați, iar pe trei este Bistrița Năsăud cu nici măcar patru donatori.

„Omul sfințește locul! Deși România este pe ultimul loc în UE la colectarea de plasmă convalescentă, sunt câteva centre de transfuzie sanguină care au rezultate peste media europeană (4,7 donări la fiecare 100 de persoane vindecate). Cele mai bune rezultate sunt la Galați, acolo unde se înregistrează 6,2 donări la 100 de persoane vindecate. Conducerea și întreaga echipă a centrului de transfuzie au reușit să mobilizeze comunitatea locală și astfel au cei mai mulți donatori de plasmă convalescentă din întreaga țară. A fost foarte importantă și implicarea conducerii Consiliului Județean Galați. Un alt exemplu este Centrul de transfuzie sanguină de la Pitești, unde se înregistrează deja 5 donatori la 100 de vindecați, în condițiile în care județul Argeș nu are foarte multe cazuri de infectare cu noul coronavirus. Mai avem astfel de exemple la Arad, Bistrița Năsăud și Sibiu, acolo unde cadrele medicale din centrele de transfuzie și din spitalele care tratează pacienții critici reușesc să mobilizeze mai mulți donatori decât în alte zone din țară. De asemenea, și în aceste județe, este remarcabilă implicarea autorităților locale. Aceste exemple ne arată că „omul sfințește locul”; acolo unde medicii și autoritățile se implică rezultatele sunt mult mai bune”, scrie pe pagina de Facebook a Covidplasma.ro.

Statistica a fost realizată de compania care a livrat aparate de plasmafereză în țară, inclusiv la Galați. În total, în România sunt 18 aparate cu ajutorul cărora poate fi recoltată plasma folosită la tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, aflați în stare gravă.


Distribuie articolul

You May Also Like