INTERVIU/ Ionuț Pucheanu: „Până acum am pus bazele. După două – trei mandate ale mele, Galațiul va fi altfel”

Distribuie articolul

Aflat la jumătatea primului mandat, primarul Ionuț Pucheanu se laudă mai mult cu ce va fi decât cu ce a făcut. Susține că în doi ani de zile a reușit să pună bazele și că abia după cel de-al doilea sau al treilea mandat se vor vedea schimbările radicale. Urmăriți un scurt interviu despre un la fel de scurt bilanț al edilului, după doi ani de când se află în fruntea orașului. Printre puținele lucruri pe care le evidențiază se numără „un real succes din punctul meu de vedere, cel al încălzirii populației gălățene”.

Reporter: Care sunt lucrurile de care sunteți cel mai mândru acum, la jumătate de mandat?

Ionuț Pucheanu: Faptul că am pus bazele la tot ce urmează să se întâmple la Galați. Marile lucrări pe care cetățenii și inclusiv eu le-am așteptat atât de mult timp, au ajuns la un liman. Săptămâna aceasta începem și strada Basarabiei, până pe data de 15, cel târziu 18 iunie veți vedea începute lucrările pentru intrarea în Galați dinspre Tirighina, începe amenajarea centrului orașului, în primă fază zona de la Potcoava terminându-se anul acesta, sperăm noi, până în zona Hotelului Dunărea, veți vedea începute lucrările la parcarea supraterană din Mazepa, lucrările arterei de la LMK.

Dacă în 2016 am făcut trotuarele de la intrarea în Galați până la Spitalul de Urgență acum urmează un nou sector atât din vedere peisagistic, avem în vedere scuarul de pe Brăilei, cât și trotuarele cuprinse între girația de la Ultimul Leu și Palatul Justiției. Sunt în licitație în momentul de față interioarele de cartier, vom avea șase zone care până în 2020 vor avea parte de o restructurare urbană așa cum ar trebui să fie în fiecare cartier. Evident că nu vom putea aborda toate cartierele, pentru că nu avem banii necesari.

Urmează și începerea altor proiecte europene, am demarat achiziția tramvaielor, urmează să ajungă și celelalte trei troleibuze care sunt, în momentul de față, în fabricație. Dăm drumul săptămâna viitoare la prima licitație pentru primele 20 de mini-autobuze, vom termina anul acesta un proiect, un real succes din punctul meu de vedere, cel al încălzirii populației gălățene. Urmează scoaterea la licitație, nu am pretenția că se va termina până în 2020, a unui proiect european de 34 de milioane de euro ce vizează calea de rulare nemodernizată încă de la Casa Roșie – Siderugiștilor – 1 Decembrie – Traian Vuia – Henri Coandă – până în depoul de pe strada Coșbuc. Lucrurile acestea se întâmplă.

Reporter: Ce frânează dezvoltarea orașului, dacă există o frână?

Ionuț Pucheanu: Dacă vreți să fiu extraordinar de sincer cu dvs., pe de o parte un hățiș legislativ, care mai devreme de un an și jumătate spre doi ani nu îți permite efectiv să începi lucrările. Dacă reușești să termini partea de licitație, te lovești de partea de avizarea ulterioară pentru obținerea de autorizație de construcție și demararea efectivă a lucrărilor, pe de o parte. Evident, și vechile metehne pe care unii dintre angajații primăriei încă le au.

Reporter: De ce ne ocolesc investitorii și ce ar trebui făcut să avem niște investitori importanți în Galați?    

Ionuț Pucheanu: Contacte avem, slavă cerului. Potențialul Galațiului este unul extrem de mare atât din punctul meu de vedere cât și al altora. Cred că aceste investiții la Galați au nevoie efectiv, ca să mă exprim mai popular, de a fi spartă gheața. Va fi de ajuns primul și să se scrie sau să se facă o mică reclamă, că vor urma și alții. Contacte cu potențiali investitori avem hai să nu spun în fiecare zi, că aș exagera, dar măcar în fiecare lună și tot avem. Este la latitudinea fiecărui investitor unde își plasează banii, poate că lipsa unei infrastructuri rutiere ne pune într-o lumină mai puțin favorabilă. Compensăm prezența Dunării și a unui port ce urmează a fi modernizat, transformat într-un port multimodal. Toată lumea se așteaptă ca lucrurile să se petreacă peste noapte, e imposibil.

Dacă am făcut comparație cu Aradul, Oradea, Clujul sau alte municipalități care evident că stau mai bine ca Galațiul, am spus acolo că primarii care sunt în momentul de față atât de lăudați, pe bună dreptate, sunt la al treilea sau la al patrulea mandat. Ceea ce înseamnă că au avut o perioadă lungă de implementare. Poate că în al doilea sau al treilea mandat al meu cu siguranță situația la Galați va fi una cu totul și cu totul alta. Eu sper că va fi una cu totul și cu totul alta și după un singur mandat.


Distribuie articolul

You May Also Like