Interes zero din partea Guvernului pentru autostrada care ar putea lega Ucraina și Bulgaria, prin Dobrogea

Distribuie articolul

Autostrada Odessa-Varna ar putea trece pe la Londra sau Sidney. Deși ar fi mai scurtă varianta prin Tulcea și Constanța, autostrada care ar trebui să lege Ucraina și Bulgaria nu are viitor pe malul românesc al Mării Negre. A aflat asta unul dintre senatorii gălățeni care a fost curios să afle ce părere are ministrul Transporturilor din România despre inițiativa vecinilor. Bineînțeles, guvernanții nu au nici o părere, se pare că nici interes!

La începutul anului, Ucraina și Bulgaria au semnat un acord ce prevede construcția unei autostrăzi pe ruta Odessa – Varna, pentru realizarea unui coridor de transport în această parte a lumii. Șoseaua modernă nu poate ocoli România și este proiectată pe traseul Odessa – Cetatea Alba/Bolhrad – Reni – Tulcea – Negru Voda – Varna. Asta înseamnă poduri peste Dunăre și o autostradă cât Dobrogea de lungă care ar ajuta inclusiv zona Galați-Brăila, aflată la o aruncătură de băț. De aceea, senatorul gălățean George Stângă a încercat să afle ce poziție a adoptat statul român după ce a aflat de proiectul propus de Bulgaria și Ucraina.

„Până în prezent nu au avut loc discuții în format trilateral RO – UA – BG și nici nu a fost încheiat un acord pentru construcția autostrăzii Odessa – Varna”, a răspuns Dan Șova, ministrul Transporturilor.

Păi bineînțeles că nu a participat la discuții, care-i graba? În programul de guvernare PSD-ALDE nu se vorbește despre sute de kilometri de autostradă, ci despre masacrarea justiției și despre curățarea dosarelor penale ale lui Dragnea&Co. Infrastructura poate să mai aștepte deși pe drumurile României oamenii mor ca la război, până când rezolvă băieții „reforma” justiției. În plus, de ce și-ar mișca fundul un ministru că să participe la o discuție despre o autostradă nouă, în condițiile în care țara este plină de proiecte și lucrări neterminate?

„Îmi pare rău să constat că reprezentanții guvernului nu sunt interesați să se implice în proiecte cu adevărat serioase nici măcar atunci când ne împing alții de la spate. Ne vom trezi în situația cu care ne confruntăm deja la granița cu Ungaria, unde constructorii lor sunt aproape de vama Borș, în vreme ce pe segmentul nostru de autostradă nu se mai lucrează de șapte ani”, a declarat George Stângă, senator PNL.

Deși nu are legătură directă cu autostrada la care visează vecinii, merge să vedem încă o dată declarația lui Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe din Guvernul PSD, despre colegii de partid care controlează bacul de la Galați și încearcă să oprească proiectul podului de la Brăila.

„Din păcate, sunt câțiva dintre românașii noștri care, în țară și pe la Bruxelles, încearcă să stopeze acest mare proiect…. Sunt unii care au interese locale acolo, de ce credeți că acest pod nu s-a făcut de peste 20 de ani? Sunt unii care au interese acolo, ba că trec cu Dunărea, ba cu un bac. Și atât meschine sunt interesele acestor oameni, politicieni din păcate, din zona respectivă care au aceste interese…. Să vadă cine, ce, cum pe la Bruxelles, cine pune bețe în roate să nu semneze Comisia Europeană.” (Eugen Teodorovici, ministru de Finanțe, sursa TVR 1)


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns