Blocul din Mazepa, în pericol!

Distribuie articolul

A fost finalizată expertiza tehnică solicitată de Primăria Galați, la blocul B8 din Mazepa. Experții au constatat că la subsolul blocului există o serie de modificări care au apărut din cauza îngrijirii necorespunzătoare (lipsa unui sistem de ventilare care să asigure o umiditate scăzută, prezența unor pierderi de apă din rețeaua interioară a blocului). Totodată, betonul utilizat la fundație este de clasă inferioară, nu este armat și prezintă defecte de turnare. De asemenea, s-a constatat că există numeroase canale tehnice aferente rețelei de canalizare, rețelei de apă și rețelei de preluare ape pluviale. Pierderile de apă din aceste rețele, care sunt realizate din beton de slabă calitate și nu sunt etanșe, au stagnat în interior și s-au infiltrat în terenul de fundare.

Expertiza realizată arată că:

  • tasările aferente blocului B8 (scările I și II) pot continua, dar cu intensitate scăzută; evoluția lor, însă, în cazul unui seism este posibil să continue cu valori mari;
  • tasările nu sunt uniforme, având în vedere perioada de 50 de ani de exploatare, timp în care rețelele vechi de apă, canalizare și preluare ape pluviale au avut diverse pierderi în subteran care au dus, în timp, la deformații pe verticală (tasări);
  • în apropierea blocului a existat o avarie la conducta de transport apă, care a inundat terenul din apropierea blocului și terenul de fundare analizat, fenomen care a condus la creștere sesizabilă a tasărilor deja existente;
  • s-au constatat pierderi de apă din rețelele interioare ale blocului.

Concluziile raportului preliminar arată că, la acest moment, structura de rezistență a blocului B8 (scările I și II) nu prezintă risc iminent de cedare în regim static. Cu toate acestea, dacă tasările diferențiate nu se opresc (dacă nu se intervine cu lucrări de consolidare a terenului de fundare) este posibil ca structura de rezistență să cedeze și fără producerea unui seism. Sunt necesare lucrări de punere în siguranță a structurii de rezistență a blocului B 8 (scările I și II) prin consolidare și lucrări de consolidare a terenului de fundare.

Până la executarea oricăror lucrări de consolidare a terenului de fundare, specialiștii recomandă imperativ stoparea imediată a oricăror pierderi de apă din rețelele de la subsolul blocului și de la cele din zona acestuia.

Acestea sunt doar datele relevate de expertiza tehnică preliminară. Primăria municipiului Galați așteaptă rezultatele finale ale investigațiilor pentru a stabili cine trebuie să execute lucrările de consolidare conform reglementărilor legale în vigoare.

Primăria municipiului Galați va sprijini asociația de proprietari să obțină fonduri guvernamentale, prin OUG 20/1994, pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor.

Datele istorice privind blocul B8 arată că lucrărilor pentru acest imobil s-au desfășurat în perioada 1965 – 1967. Imobilul a suferit în timp acțiunea unor cutremure majore (4.03.1977, 30.08.1986, 30.05.1990).

Pentru a veni în sprijinul gălățenilor care locuiesc în zona afectată de tasări, Primăria municipiului Galați a comandat două studii:

  1. Expertiză tehnică la bloc B8 – ofertant Proconrim S.R.L. Iași – valoare 78.000 lei fără T.V.A.
  2. Studiul geotehnic la bloc B8 – ofertant Proexrom S.R.L. Iași – valoare 65.000 lei fără T.V.A.

SURSA: Primăria Municipiului Galați


Distribuie articolul

You May Also Like