„E mai bine, per ansamblu, deși avem mai puțini înscriși decât anul trecut. Candidații sunt mai bine distribuiți pe cele 13 facultăți. Avem concurență mai mică la Medicină, față de anul trecut, dar stăm mai bine la Inginerie. Surpriza a venit de la Facultatea de Arhitectură Navală, unde sunt 102 înscriși pe 100 de locuri și trebuie să vedem cum vom sta după susținerea probelor. În alți ani, la Nave era o concurență acerbă”, a sintetizat Ștefan Baltă, prorectorul Universității, situația admiterii de la Dunărea de Jos.
Cei mai mulți absolvenți de liceu (100) au optat pentru specializarea Kinetoterapie de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, unde sunt 18 locuri la buget. Practic, sunt peste 5 pe un loc. Urmează specializarea Pedagogie, unde pe 18 locuri la buget s-au înscris 85 de candidați și specializarea Calculatoare și tehnologia informației de la Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică, cu 205 candidați pe 80 de locuri la buget, adică 2,5 pe un loc. Facultatea de Medicină și Farmacie se menține în top: sunt peste doi pe un loc la Asistență medicală (173 de candidați pe 83 de locuri), Medicină (177 de candidați pe 66 de locuri) și Farmacie (116 înscriși pe 56 de locuri). Absolvenții de liceu au mai optat pentru Drept (113 înscriși pe 44 de locuri la buget) – la Facultatea de Științe Juridice, Sociale și Politice și pentru Finanțe (73 de candidați pe 22 de locuri la buget) și Contabilitate (55 de înscriși pe 23 de locuri bugetate) la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Sunt și specializări care nu au reușit să atragă mai mult de 10 candidați. Artă sacră și Teologie ortodoxă didactică de la Istorie, Filosofie și Teologie, dar și Biotehnologii și Știința Mediului, de la SIA sau specializarea Ingineria mediului de la Brăila. Bine nu stă nici Franceza de la Facultatea de Litere (sunt doar 8 înscriși).
„Pentru aceste specializări vom face o analiză și vom lua o decizie după afișarea rezultatelor de la teste”, a mai spus Ștefan Baltă. “Studenții par mai bine orientați față de anul trecut. Dar, am observat că nu sunt schimbări majore în opțiunile lor: specializările care au mers bine anul trecut au avut priză la tineri și în acest an”, a spus Ciprian Vlad, secretarul general al Comisiei de admitere.
O nouă sesiune de înscrieri va avea loc în toamnă, în intervalul 6-21 septembrie.