Începe lupta cu evazionismul

Distribuie articolul

Evazionismul este o infracțiune de când avem bani pe pământ. Cu fiecare deceniu – nivelul evazionismului în lume se măsoară amănunțit la 10 ani – acesta crește, și tot crește, fie că vorbim de state civilizate sau mai puțin dezvoltate.

Ca să avem o imagine corectă, România are un nivel de evazionism fiscal undeva la 28% din PIB, aflându-ne în Europa pe penultimul loc, Bulgaria fiind campioana detașată. În fața noastră – antepenultimul loc – se află surprinzător  Croația iar la mică distanță, Albania.

În zona vestică a Europei cele mai puțin evazioniste state sunt Olanda și Austria, unde economia gri nu trece de 10%.

Guvernele perindate în anii democrației au evitat electoral dar și intenționat să digitalizeze fiscalitatea. Cine ar avea curajul să o facă ar reduce evazionismul cu mai bine de 50% și implicit am deveni una din țările europene frecventabile din acest punct de vedere. Asta ce înseamnă? Să tai în primul rând din interesele financiar-economice ale politicienilor, să intri în forță prin toate structurile economice asiatice sau orientale unde evaziunea e la ea acasă. Cu societățile comerciale autohtone ar fi mai simplu, digitalizarea rezolvând practic problema.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Câțu a readus în prim plan problematica digitalizării ANAF și MF, spunând totodată că evaziunea a ajuns o problemă de securitate națională. Dacă va rezista presiunilor politice sau din zona economiei gri , atât internă cât și externă, și va pune în practică acest proiect, am putea spera la o concurență corectă între societăți, am putea vorbi de relaxări fiscale importante, de ajutoare de stat etc. Și cel mai important, statul nu va mai fi nevoit să apeleze așa des la împrumuturi bancare, fie ele de pe piața internă sau externă.

Voință politică, viziune și curaj. Sunt singurele atribute necesare pentru a lupta cu evaziunea fiscală. Bineînțeles, vor fi și costuri, mai ales politice, ce vor trebui asumate cumva. Altfel, rămânem la ajutoare, milă, terorism financiar, iar zona gri va acapara noi și noi procente din PIB-ul național.


Distribuie articolul

You May Also Like