Se anunță o iarnă friguroasă la Galați. Costul agentului termic livrat în sistemul centralizat de termoficare s-ar putea TRIPLA

Distribuie articolul

La iarnă o să fie frig. În casele gălățenilor! Primăria Galați a anunțat marți că nu-și mai permite să subvenționeze energia termică furnizată în sistem centralizat. Asta înseamnă că proprietarii apartamentelor care se încălzesc cu agent termic de la CET via Calorgal vor plăti mai mult pentru acest serviciu. De fapt, mult mai mult!

Dacă iarna trecută gălățenii cu contract la furnizorul local de agent termic au plătit 230 de lei/Gcal, sezonul rece care va începe în curând ar putea aduce facturi de trei ori mai mari. O spune chiar Primăria Galați care vorbește despre un preț de peste 700 de lei/Gcal obținut în urma reducerii/anulării subvenției, a calculării pierderilor și a cheltuielilor de producție, transport și funcționare.

Asta înseamnă că o familie care anul trecut a plătit în medie 500 de lei pentru încălzirea apartamentului, în viitor va achita lunar în jur de 1.500 de lei!

„Din cele 91.500 de apartamente care au fost alocate punctelor termice prin asociațiile de proprietari/locatari, în prezent, la sistemul centralizat de încălzire, mai sunt racordate aproximativ 12.000 de apartamente. Numărul mic al utilizatorilor sistemului centralizat și pierderile foarte mari ale sistemului centralizat folosit prin contractul cu SC Electrocentrale SA Galați ar duce la un cost estimat, pentru iarna 2018-2019, de peste 700 de lei/Gcal, cost dificil de suportat din punct de vedere financiar de către cetățeni. În condițiile derulării programelor menționate de către Primăria municipiului Galați, sumele disponibile pentru eventuale subvenții vor fi mult mai mici și nu vor fi în măsură să acopere semnificativ costul foarte mare al energiei termice”, a anunțat Biroul de presă al Primăriei Galați.

Vestea le-a dat frisoane gălățenilor care încă mai au treabă cu sistemul centralizat de termoficare. În mai multe blocuri din oraș au apărut anunțuri care îi avertizează pe cetățeni despre „gerul” care bate la ușă.
„Stimați proprietari, vă informăm că pentru încălzirea apartamentelor în sezonul 2018-2019, Primăria Galați nu mai subvenționează costul Gigacaloriei. Societatea Calorgal a stabilit un preț de referință de 700 de lei pentru o gigacalorie față de anul precedent când a fost de 230 de lei. Cei care doresc căldură să anunțe la Asociație până pe 15.10.2018”, scrie pe unul din afișele lipite în blocurile din Galați.

Rămâne de aflat ce va face Primăria cu consumatorii captivi(aproximativ 7.000 de apartamente) care nu se pot debranșa deoarece municipalitatea le construiește microcentrale de cartier. Toate deciziile legate de termoficare vor fi luate în viitoarea ședință a Consiliului Local.


Distribuie articolul

You May Also Like