În anul Centenarului Marii Uniri, în orașul Galați va fi inaugurat un monument

Distribuie articolul

Manifestările din anul Centenarului Marii Uniri vor începe la Galați. Sâmbătă, 20 ianuarie, va fi inaugurat un monument dedicat eroilor care au apărat orașul la finalul Primului război mondial. Acesta se găsește pe strada Brăilei, în parcarea de la Stirex. Monumentul a costat peste 300.000 de lei și a fost comandat de Consiliul Județului Galați.

„Monumentul Apărătorii Galațiului 7-9 ianuarie 1918” este realizat din mai multe module fabricate într-un atelier din București. Practic, este vorba despre reproducerea unui monument care a existat în Galați în perioada interbelică și care a fost distrus de comuniști. Conform planului, monumentul are suprafața de 20 mp, înălțimea de 5,25 m, cu tot cu vulturul situat în vârf, iar soclul va fi luminat.
Monumentul va fi inaugurat sâmbătă, cu mare fast. Pe lângă discursuri, slujba religioasă și momente artistice, la Stirex va avea loc o demonstraţie de reconstituire istorico-militară susţinută de Asociaţia „Tradiţia Militară” București, Asociaţia Culturală „Tomis” Constanța şi Asociaţia „Deutsches Freikorps” București. În cadrul evenimentului vor fi „prezentarea echipamentului de epocă, a drapelului şi a armamentului, mânuiri de armă, ceremonia de depunere a Jurământului Militar conform Regulamentelor din anul 1918 și o scurtă simulare de bătălie.” La final, în memoria tuturor militarilor români din Primul Război Mondial, vor fi trase trei salve de infanterie.
Bătălia pentru Galați a avut loc la finalul Primului război mondial. Între 7 și 9 ianuarie 1918 mai multe unități ale armatei ruse au înconjurat și bombardat orașul Galați cu scopul de a-l cuceri și jefui. Asta deși rușii și românii erau aliați iar inamicii nemți se aflau la câțiva kilometri distanță pe malul Siretului. 500 de soldați, marinari și pompieri români au învins armata rusă formată din circa 12.000 de soldați, membri ai unei unități de elită Divizia 9 Siberiană.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns