În 2018, bugetarii nu primesc indemnizații de hrană, tichete cadou și premii, iar munca suplimentară nu se plătește

Distribuie articolul

Vom asista la o continuare a situației din 2017,  în anul 2018, când  bugetarii nu vor primi indemnizații de hrană (cu o mică excepție), tichete cadou, premii ori bani de vacanță, iar în acest din urmă caz doar dacă există bani se pot acorda, informează avocatnet.

Cât despre munca suplimentară, ea va putea fi răsplătită doar prin oferirea de timp liber, iar nu prin bani. 

În anul 2018, instituțiile și autoritățile publice (…) nu acordă personalului din cadrul acestora tichete cadoupremii și nici indemnizația de hrană și indemnizația de vacanță prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017„, scrie în ordonanța publicată recent.

Vouchere de vacanță se pot acorda, conform OUG nr. 8/2009, dacă există bani pentru asta în bugetele instituțiilor respective.

Cât privește indemnizația de hrană, se pare că personalul sanitar care primește la ora actuală tichete de masă va primi în 2018 indemnizații de hrană de câte aproximativ 300 de lei în fiecare lună, iar asta încă de la 1 ianuarie. Pentru ceilalți bugetari însă, acordarea indemnizațiilor de hrană va rămâne un vis pentru 2019.

Ca abatere expresă de la Legea salarizării bugetare nr. 153/2017, „în anul 2018, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție au de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora„, conform cu OUG nr. 90/2017.

Munca suplimentară nu poate fi răsplătită în bani momentan

Așadar, singurul mod în care bugetarii care fac ore suplimentare vor fi răsplătiți anul viitor este acordarea de timp liber ca să compenseze asta. 


Distribuie articolul

You May Also Like