Harta Serviciilor Sociale Licențiate

Distribuie articolul

Platforma integrează toate serviciile specifice fiecărei categorii de grup vulnerabil (copii, persoane cu dizabilități, persoane vârstnice, femei victime ale violenței în familie), disponibile la nivel local, județean și național.

Harta oferă o imagine de ansamblu a serviciilor sociale pe care, atât instituțiile publice, cât și cele private le oferă diferitelor categorii de grupuri vulnerabile, precum și statistici și informații despre fiecare serviciu în parte.

Serviciile sociale reprezintă o formă de sprijin activ pentru familiile și comunitățile din România aflate în dificultate (copii, persoane cu dizabilități, persoane vârstnice, femei victime ale violenței in familie etc), iar aceste servicii pot funcţiona pe teritoriul țării numai dacă sunt acreditate în condiţiile legii. În România, sunt licențiate în prezent 2.550 de servicii sociale și 2.947 de furnizori acreditați. Din totalul serviciilor licențiate, 1.396 sunt publice și 1.154, private, iar de la începutul acestui an au fost licențiate 1.477 de servicii noi.


În prezent însă, în lipsa unui sistem de evidenţă național al serviciilor sociale autorizate din România, informarea potențialilor beneficiarilor despre serviciile disponibile lor este îngreunată.

“Serviciile sociale sunt create în primul rând pentru a servi oamenii în situații de vulnerabilitate și societatea în întregul ei. Este important pentru beneficiari să poată avea acces la informații despre serviciile de la ei din comunitate, judeș și chiar cele disponibile în țară, iar pentru cei care îi îndrumă, familie sau asistent social, să le poată alege pe cele mai potrivite nevoilor lor. Acum poți vedea în 3 minute care sunt centrele pentru mamă și copil din orașul tău sau centrele de recuperare, cele pentru vârstnici și centrele de zi, precum și datele lor de contact și capacitatea pe care o au. S-a stabilit actualizarea lunară a acestei hărți, procedura obligatorie pentru a asigura și o transparență a sistemului și o mai bună monitorizare a lui”, susțin reprezentanții Ministerului Muncii, instituție care a lansat această platformă în urmă cu câțiva ani.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *