După ce, luna trecută, Proiectul ”Dunăre Fără Plastic”, finanțat prin proiectul cu ”Apele Curate”, a primit medalia de bronz la UGAL Invent – Salonul Inovării și Cercetării, organizat de Universitatea Dunărea de Jos din Galați, echipa de proiect ne anunță că se așteaptă lansarea la apă a prototipului construit.
Potrivit datelor proiectului tehnic, de construcție propriu-zisă a două unități plutitoare pe apă, unitatea va fi controlată prin telecomandă și va fi testată la apă spre sfârșitul anului 2021, după luni de proiectare și evaluare a performanțelor de rezistență prin probe în bazin.
Complementar activităților de dezvoltare, proiectul aduce și o componentă sustenabilă prin campanii de informare și conștientizare a efectelor poluării prin plastic. 60 de cercetași din Organizația Națională “Cercetașii României” prin grupurile locale Lotus, Tulcea, Nufărul Alb, Brăila și Roza Vânturilor, Galați vor marca o serie de evenimente anuale din calendarul ecologic: 3 seminarii de formare, 3 expoziții de fotografie și 6 activități de ecologizare în Insula Mică a Brăilei și Delta Dunării.
În urmă cu zece zile au fost achiziționate dronele necesare pentru cercetarea aeriană în proiect.
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Facultatea de Arhitectură Navală, Centrul de Cercetare Arhitectură Navală și Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică din Galați, în parteneriat cu Asociația Parteneriatul Global al Apei – Global Water Partnership (GWP-ROMANIA), a lucrat la acest proiect dedicat mediului, prin care se va proiecta două unități plutitoare de tip catamaran, radio-comandate, care vor avea drept scop colectarea deșeurilor din plastic de la suprafața Dunării.
GreenCat, un produs inovativ în regiunea de Sud-Est, va fi disponibil ca prototip la sfârșitul anului 2021. Echipa de la Arhitectură Navală se ocupă de proiectarea catamaranelor, iar cea de la A.C.I.E.E. de realizarea sistemului de control. Prototipul va fi testat în Bazinul de Carene din Campusul Științei iar apoi va fi construit de un partener din Galați.
Dunărea fără plastic / Danube free plastic – este proiectul propus de GWP-ROMANIA având scopul de a reduce poluarea cu plastic a apelor Dunării în orașele Tulcea, Brăila și Galați.
Pro-iectul va fi implementat în intervalul Iunie 2021 -Iunie 2022 și a primit o finanțare neramburs-abilă de 293,954 lei.