Haosul economic și social care a cuprins orașul Galați îi alungă pe studenți. O facultate de tradiție nu găsește candidați pentru admitere

Distribuie articolul

Vremuri grele la Universitatea Dunărea de Jos. Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor nu găsește studenți. O facultate de tradiție nu a atras decât 20 de candidați la prima sesiune de admitere. Explicațiile sunt multe, dar în fruntea listei este situația dezastruoasă a zonei din punct de vedere economic (intrastructură la pământ, lipsa investițiilor și a marilor proiecte etc) și social (șomaj, depopulare, îmbătrânire).

La prima sesiune de admitere, la facultatea gălățeană s-au înscris candidați care acoperă doar 20% din totalul locurilor puse la bătaie. Reprezentanții instituției speră ca în etapa a doua a admiterii să apară și alți candidați.

„La ora actuală sunt 20 candidaţi pe 100 de locuri. Sesiunea deschisă care va începe pe 6 august, doar pe bază de dosar, va fi o mană cerească pentru facultatea noastră. Mai avem 80 de locuri pentru învăţământul de licenţă”, a declarat Camelia Vizireanu, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (SIA Galaţi).

Numărul mic de candidați i-a surprins pe reprezentanții universității gălățene, cu atât mai mult cu cât facultatea are dotări moderne, iar agenții economici caută specialiști în domeniul alimentar. Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi este singura din ţară care are laboratoare performante unde se prepară produse din carne, lapte şi bere, iar agenții economici caută în permanență specialiști.

„Admiterea din acest an pentru Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a însemnat un fel de lovitură sub centură pentru nu ne-am aşteptat să avem atât de puţin candidaţi, ţinând cont de dotarea şi valoarea facultăţii. Este prima facultate şi, la ora actuală, unica din ţară cu laboratoare de ultimă generaţie, atât pentru cercetare fundamentală, cât şi pentru practica studenţilor, pentru căpătarea competenţelor profesionale cu care ei pot pleca în mediul economoic în ţară şi peste hotare. Cererile sunt mari din partea agenţilor economici, avem solicitări pe site-ul Universităţii”, a mai spups Camelia Vizireanu, decanul SIA Galaţi.

În prezent, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor are 600 de studenţi şi se confruntă cu cel mai este scăzut nivel în ultimii 10 ani, atunci când studiau 2.000 de tineri. De vină sunt trendurile și situația dezastruoasă a orașului din punct de vedere social și economic.

„Din păcate în ultimii ani ne confruntăm cu o scădere a numărul de candidaţi atât la admitere cât şi a absolvenţilor care doresc să pătrundă în mediul economic din ţara noastră pe zona de industrie alimentară. Trendul în ultimii ani la admiterile care s-au dat si pe formarea universitară este în domeniul IT-ului, posturi care sunt foarte bine plătite şi în zona facultăţilor de medicină, care le oferă o şansă de a pleca în străinătate. De asemenea, din cauza condiţiilor socio-economice, politice, s-a produs o migraţie, o deplasare a tinerilor către alte centre universitare in defavoarea oraşului Galați. Aici aş pune şi condiţiile oferite de oraş pentru că neavând un mediu economic bine dezvoltat e normal că nu ai ce să le oferi tinerilor. Ceea ce nu ştiu elevii de liceu este că şi cu această facultate se poate pleca peste hotare”,  a explicat Camelia Vizireanu.

Într-o situație asemănătoare se află și specializarea de Piscicultură şi Acvacultură, din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor. În această vară doar trei candidaţi s-au înscris la specializarea în discuție iar șefii universității au decis să suspende cursurile timp de un an.


Distribuie articolul

You May Also Like