Guvernul Orban își va asuma răspunderea asupra legii privind alegerea primarilor în două tururi. Opoziția lucrează la o moțiune de cenzură

Distribuie articolul

Se încinge atmosfera în Parlament. Guvernul Orban vrea alegeri în două tururi pentru primării. Miercuri, în Parlament, miniștrii își vor asuma responsabilitatea asupra legii care va permite alegerea primarilor în două tururi. De asemenea, guvernanții vorbesc despre alegerea președinților de consilii județene prin votul consilierilor.

Scrisoarea privind asumarea răspunderii pentru proiectul privind alegerea primarilor în două tururi a fost transmisă Parlamentului și, conform regulamentului, parlamentarii pot depune amendamente. Cei care se împotrivesc proiectului, adică parlamentarii PSD și UDMR pregătesc o moțiune de cenzură la adresa Guvernului, care, dacă este aprobată prin vot, ar deschide drumul către organizarea de alegeri anticipate. De asemenea, proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi poate fi contestat la Curtea Constituțională.

Nu în cele din urmă, Guvernul vrea să modifice și modul de alegere a președinților Consiliilor Județene. În prezent, ei sunt aleși de electorat  într-un singur tur, dar guvernanții propun revenirea la desemnarea șefului consiliului prin votul consilierilor județeni. În acest caz, discuțiile se poartă în Parlament, dar Guvernul a anunțat că va da o ordonanță de urgență dacă problema nu este tranșată rapid.


Distribuie articolul

You May Also Like