Mihail Boldea, condamnat la 3 ani de închisoare

Distribuie articolul

Fostul deputat Mihail Boldea a fost condamnat de judecătorii Curții de Apel București la trei ani de închisoare într-un dosar ce vizează constituirea de grup infracțional organizat.

Este vorba de lucrări în mai multe școli și grădinițe din Galați, executate de firme din anturajul parlamentarului. Conform rechizitoriului, citat de Viața Liberă, Boldea cerea bani de la Ministerul Educaţiei pentru sisteme de supraveghere, geamuri termopan sau centrale termice. Banii veneau la Inspectoratul Şcolar, cu „dedicaţie” pentru fiecare şcoală în parte. Mihail Boldea şi Mircea Bivol erau cei care se ocupau inclusiv de documentaţia necesară semnării contractelor.

Procedeul a fost folosit la Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc”, Grupul Şcolar „Gh. Asachi”, Grădiniţa nr. 38 „Licurici”, Colegiul Tehnic „Paul Dimo”, Şcoala Gimnazială nr. 12 „Miron Costin”, Şcoala Gimnazială nr. 41, Şcoala Gimnazială nr. 42 „Sf. Împăraţi”, Grădiniţa nr. 61 „Ion Creangă” şi Grădiniţa nr. 64 „Ileana Cosânzeana”. Șapte persoane și două societăți comerciale au fost trimise în judecată în acest caz încă din 2016. Mihail Boldea a primit 2 ani şi 6 luni constituire a unui grup infracțional organizat și 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la evaziune fiscală în formă continuată.

A fost achitat de acuzațiile de participație improprie la abuz în serviciu în formă continuată, de instigare la complicitate la abuz în serviciu în formă continuată și de participație improprie la evaziune fiscală în formă continuată. Prin contopire, ar urma să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare în regim de detenţie şi 2 ani interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice și dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, după executarea pedepsei principale rezultante. Mircea Bivol, consilier parlamentar al lui Mihail Boldea, a primit prin contopire 3 ani închisoare în regim de detenţie şi 2 ani interzicerea exercitării drepturilor. Tot prin contopire, Andrei Mădălin Petrea, Eugen Roșu și George Hristu ar urma să execute pedeapsa cea mai grea, de 1 an și 8 luni închisoare, în vreme ce Raluca Dobrea a primit 3 ani și 3 luni în regim de detenţie. Valentin Boldea, fratele fostului parlamentar, a fost achitat.

”Obligă inculpaţii la plata către partea civilă Statul Român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi în calitate de mandatar al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi a sumei totale de 320.541 lei reprezentând impozit pe profit şi T.V.A., la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, calculate potrivit Codului de procedură fiscală, de la data producerii prejudiciului şi până la efectiva achitare a debitului, astfel: Inculpaţii Boldea Mihail, Bivol Mircea şi Dobrea Lucia Raluca, în solidar, la plata întregii sume de 320.541 lei (din care 173.379 lei impozit pe profit şi 147.162 lei T.V.A.), inculpaţii Boldea Mihail, Bivol Mircea şi Dobrea Lucia Raluca în solidar şi cu inculpaţii Hristu George şi SC GECO CLEAN SRL Galaţi la plata sumei de 45.210 lei (din care 18.084 lei impozit pe profit şi 27.126 lei T.V.A.), inculpaţii Boldea Mihail, Bivol Mircea şi Dobrea Lucia Raluca în solidar şi cu inculpatul Petrea Andrei Mădălin la plata sumei de 64.548 lei (din care 48.522 lei impozit pe profit şi 16.026 lei T.V.A.), inculpaţii Boldea Mihail, Bivol Mircea şi Dobrea Lucia Raluca în solidar şi cu inculpatul Roşu Eugen la plata sumei de 210.783 lei (din care 106.773 lei impozit pe profit şi 104.010 lei T.V.A.)”, se mai arată în hotărârea pronunțată de magistrați.

Sentința dată ieri nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.


Distribuie articolul

You May Also Like