George Stângă, președinte PNL Galați: Relansarea economiei, prioritate pentru Guvernul PNL!

Distribuie articolul

Timp de aproape 3 luni de zile, scopul Guvernului PNL și al tuturor instituțiilor statului a fost reprezentat de protejarea sănătății românilor. Prioritatea Guvernului Orban a fost sănătatea, limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirilor cu coronavirus.

Măsurile adoptate în cele 2 luni de stare de urgență, dar și în starea de alertă s-au dovedit a fi foarte bune, iar datorită lor am reușit ca în România gradul de infectare să fie unul scăzut comparativ cu alte state din Europa.

Însă, după o perioadă extrem de grea, mai ales pentru business-urile românești, acum, când din punct de vedere sanitar lucrurile încep să reintre pe făgașul normal, prioritatea Guvernului PNL va fi economia și, mai important, investițiile.

În privința investițiilor, un prim exemplu a fost dat la Galați în cadrul vizitei pe care premierul Orban a desfășurat-o. Practic, la Galați, s-au pus bazele celei mai mari investiții din siderurgie din România. Este o investiție mare, o investiție de 1,2 miliarde de euro în următorii 5 ani. Aici aș mai menționa și podul peste Dunăre, un obiectiv prioritar pentru Guvernul PNL.

Podul peste Dunăre va avea un rol extrem de important pentru dezvoltarea economică a Galațiului, pentru conectarea mai rapidă cu zona portuară de la Marea Neagră. Împreună, cele două mari proiecte vor reprezenta pilonii dezvoltării județului nostru.

Dar nu doar cele 2 proiecte trebuie menționate. În Galați au loc, în această perioadă, investiții în reabilitarea infrastructurii rutiere prin fonduri de la Ministerul Transporturilor.

O parte din drumurile naționale care tranzitează județul nostru vor beneficia de reparații, astfel încât să se asigure căi de transport sigure și moderne.

Acestea sunt câteva dintre proiectele ce vizează Galațiul. Dar planul economic al PNL va cuprinde mult mai multe aspecte. Să o iau pe rând:
1) Programul IMM Invest. Acesta este, probabil, cel mai important program derulat de vreun Guvern în România în ultimii 30 de ani pentru IMM-uri. IMM Invest a ajuns acum două zile la 4.000 de companii care au primit bani. Vorbim deja de un plafon care se duce spre 4 miliarde. La începutul săptămânii viitoare vom avea, posibil, 10.000 de companii.

2) Guvernul va aloca 8 miliarde de lei pentru sprijinirea marilor companii din România. Guvernul a aprobat memorandumul prin care se alocă 8 miliarde de lei pentru sprijinirea marilor companii din România, astfel încât acestea să treacă peste criza economică generată de criza sanitară. Companiile mari vor beneficia de condiții similare cu cele de care au beneficiat, deja, IMM-urile.

3) România va beneficia de fonduri europene considerabile. Uniunea Europeană vrea să acorde 750 de miliarde de euro pentru refacerea statelor după criza epidemiei de coronavirus. România ar putea beneficia de a șaptea cea mai mare sumă distribuită: 33 de miliarde de euro. O mare parte din sumă va fi nerambursabilă. România se va lupta, prin intermediul Guvernului PNL, al președintelui Iohannis, pentru a obţine cât mai multe fonduri europene din partea Comisiei Europene.

4) IMM-urile vor avea la dispoziție un miliard de euro, sub formă de granturi nerambursabile din fonduri europene, în viitorul pachet de relansare economică pregătit de Guvern. Acest buget va fi împărțit în trei proiecte: 550 milioane euro granturi pentru investiții, până în 200.000 de euro fiecare grant; 350 milioane granturi de capital, tot până în 200.000 de euro, pentru companiile lovite puternic de pandemie: turism, horeca, transport auto, industria de evenimente; 100 milioane euro, granturi până în 2.000 de euro pentru firme cu un singur salariat, care este și acționarul companiei și care nu au beneficiat de niciun ajutor în această perioadă.

5) România va avea la dispoziție încă 1,5 miliarde euro din facilitatea de finanțare REACT-EU.

Iar măsurile și programele economice vor continua. Important este că România are în Guvernul PNL un Executiv responsabil, capabil să susțină relansarea economică a României.


Distribuie articolul

You May Also Like