Galațiul, centru nodal important în sistemul național al exporturilor de cereale

Distribuie articolul

România a redevenit, în ultimii ani, unul dintre marii exportatori agricoli ai Europei.

Specialiștii din domeniu susțin că ”stăm bine” la exporturile de porumb (67% din cantitatea totală exportată de UE), fiind lider în UE, cu aproape 1 milion de tone livrate partenerilor externi. Dar și la orz, unde ne situăm pe locul doi, cu puțin peste 700 mii tone exportate.

Din păcate, contextul internațional, aflat sub spectrul pandemiei de Covid-19, este nefavorabil dezvoltării economice în bune condiții.

Efectele s-au văzut în nivelul exporturilor de grâu. Dacă anul trecut, țara noastră ajunsese al doilea exportator de grâu din Europa, după Franța, cu o cotă de peste 14% și un volum de 5,3 milioane de tone, din care 3,2 milioane de tone au fost comercializate în perioada iunie 2019 – ianuarie 2020. Acum, cota de piață a României este puțin peste 10%.

Date recente ale Comisiei Europene precizează că România a comercializat peste granițele UE până în momentul de față doar 1,5 milioane de tone de grâu comun, cu aproximativ 42% mai puțin față de perioada similară a anului anterior. Astfel că acum ne situăm pe poziția a șasea, printre exportatorii UE, după Franța (4,4 milioane de tone), Lituania (2,3 milioane de tone), Letonia (2 milioane de tone), Polonia (1,86 de milioane de tone) și Germania (1,8 milioane de tone)

Datele statistice din domeniu reliefează un top trei al destinațiilor exporturilor românești de grâu: Iordania, Filipine și Israel, cu peste 600 de mii de tone, în total, livrate celor trei țări.

Nu trebuie uitat, însă că județul Galați are un rol strategic în activităţile comerciale de de export al produselor agricole (practic pe aici trece 90% din cantitatea de cereale exportată de fermierii din Moldova şi din nordul Munteniei). Pe lângă un ritm intens în asigurarea fluxurilor de export a României, contează și oamenii care sunt angrenați în activitățile specifice (asigurarea forței de muncă necesare, calificate și profesioniste), precum și infrastructura care să susțină activitatea economică din domeniu.

Poate și datorită acestui fapt, oficialii gălățeni, și nu numai, ar trebui să își unească eforturile pentru susținerea poziției fruntașe a județului nostru, prin finalizarea proiectelor demarate în porturile gălățene, cât și identificarea și promovarea de noi proiecte care să asigure o activitate susținută pentru economia din Galați.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns