Galați, municipiul fără sprijin: Un profesor pentru 142 de elevi!

Distribuie articolul

În ultimii cinci ani, numărul elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES) din întreaga țară a înregistrat o creștere semnificativă. A atins o cifră alarmantă de peste 50.000 în acest an școlar, iar Galațiul nu face excepție. În ciuda acestei creșteri, numărul profesorilor de sprijin din municipiul Galați este insuficient pentru a satisface cerințele elevilor. Potrivit Edupedu.ro, un profesor de sprijin din Galați trebuie să facă față unei sarcini de până la 140 de elevi cu CES, în timp ce norma legală ar fi de doar 8-12 elevi.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a recunoscut public problema lipsei de personal suport în școli, inclusiv a profesorilor de sprijin, subliniind că sistemul public de educație, asistență socială și sănătate suferă de o acută lipsă de personal. „Nu am desființat centrele județene de asistență și resurse, cum s-ar putea crede inițial. Le-am păstrat. Am dorit să evaluăm câți profesori de sprijin avem, pentru a avea o evidență clară și a putea aloca resursele acolo unde sunt cele mai mari nevoi. Dar, să fim sinceri, în continuare suferim de o lipsă severă de personal în această zonă de suport”, a declarat ministrul Educației.

În ceea ce privește datele privind numărul elevilor cu CES și a profesorilor de sprijin, monitorizarea și raportarea lor nu sunt realizate în mod corespunzător. Datele privind numărul elevilor cu CES din învățământul de masă pe județe și ani școlari au fost transmise senatorului Adrian Hatos de către Ministerul Educației, prin secretarul de stat Florian Lixandru, pe 21 martie 2024. Alte date referitoare la numărul elevilor cu CES din învățământul de masă și a profesorilor de sprijin, pe județe, în anul școlar 2023-2024, au fost transmise senatoarei Silvia Dinică de către Ministerul Educației, prin secretarul de stat Sorin Ion, pe 8 aprilie 2024.

Astfel, în acest an școlar, conform datelor transmise pe 21 martie, în Galați sunt 1.272 de elevi cu CES, iar conform datelor transmise pe 8 aprilie, numărul de elevi cu nevoi speciale scade la 1138, în timp ce numărul de cadre didactice de sprijin pentru acești elevi este de doar 8. Așadar, fiecărui cadru de sprijin îi revine în medie câte 142 de elevi.


Distribuie articolul

You May Also Like