Fostul vice-premier, Dan Nica, explică de ce Galațiul are zero mare infrastructură

Distribuie articolul

Puține județe din țară se pot lăuda că au avut, în ultimii zece ani, doi vice-premieri, un ministrul al Finanțelor Publice și un secretar de stat în Ministerul Transporturilor, cum este cazul Galațiului. Cu toate acestea, beneficiem de zero investiții în marea infrastructură. Există o ecplicație europarlamentară.

Dan Nica (2008 – 2009) și Viorel Ștefan (2018 – prezent) sunt gălățenii care au ocupat fotoliul de vice-premier în ultimii zece ani. Ultimul a fost și ministru al Finanțelor Publice (2017) iar actualul city manager Marius Humelnicu a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor (2015 – 2016). Toți aceștia au ocupat funcții de unde puteau influența decizii referitoare la îmbunătățirea marii infrastructuri gălățene: drum expres, pod peste Dunăre, aeroport, centuri ocolitoare.

După cinci ani în care el știe ce a făcut pe la Bruxelles, europarlamentarul Dan Nica a venit duminică, însoțit de Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, și de oficialități locale să ne arate două hârtii: planul noului aeroport și cel al centurii ocolitoare a Galațiului. Am încercat să aflăm cum explică faptul că marea infrastructură ocolește județul nostru, deși oameni în funcții cheie am avut. 

”Reporter: Domnule Nica, în ultimi zece ani Galațiul a avut doi vice-premieri, un ministru al Economiei și un secretar de stat în Ministerul Transporturilor. De ce nu avem infrastructură mare?

Intervine ministrul Răzvan Cuc: Haideți să vă spun eu…

-Întrebarea era pentru domnul Nica!

-O să vă răspundă și domnul Nica dar eu am preluat și, dacă-mi dați voie…

– Era pentru domnul Nica!

– …am preluat… vă răspunde și domnul Nica!

– Păi, lăsați-l pe domnul Nica, dacă e pentru domnul Nica!

Intervine Nica, crispat împăciuitor, se preface că n-a înțeles despre ce e vorba:

-Răspund eu. Care era întrebarea?

– Întrebarea era următoarea: în ultimii zece ani, Galați a avut doi vice-premieri, a avut…

Brusc își amintește întrebarea. Ironic – superior, la per-tu, de parcă am fi fost cercetați împreună în dosarul Microsoft:

-Deci tocmai ți-a explicat domnul director, (dojenitor)  dacă ai fi fost atent, acest studiu de fezabilitate este pentru un proiect aprobat prin Hotărâre de Guvern și s-a făcut pe timpul în care, din întâmplare, noi eram cei care ne ocupam (care noi?! de ce ne ocupam?!). Ulterior (când?) cei care au venit (cine?) au decis că nu este un proiect chiar atât de important (care proiect?) până acum, când toată lumea a conștientizat că Galațiul se sufocă și din punct de vedere economic, și al modului în care se circulă prin oraș”.

N-ați înțeles ce-a zis Nica? Nu-i nimic, nu ne mai tulbură în următorii cinci ani, cât va fi din nou europarlamentar.


Distribuie articolul

You May Also Like