Medii dublate, tablete pentru copiii săraci și examene în grupuri de 10 persoane. Pe scurt, sunt variantele alese de Ministerul Educației pentru finalul anului școlar, afectat de epidemie. Joi, ministrul Educației, Monica Anisie a oferit detalii despre temele dezbătute de profesori, elevi și părinți.
Astfel, ministrul a explicat faptul că media de pe primul semestru devine medie anuală dacă elevul nu a avut nicio notă și nu a participat la lecțiile online. În cazul în care media este mai mică de 5, elevul va avea de dat o lucrare în condițiile stabilite de profesor, iar nota obținută va deveni media anuală. Prima notă a semestrului nu se dublează, două note încheie media, iar mărirea de medie poate fi obținută prin notarea în timpul școlii online, a mai spus ministrul. Orele online la gimnaziu țin 40 de minute, iar la ciclul primar nu sunt mai mari de 30 de minute.
În ceea ce privește examenele naționale, acestea vor fi organizate la datele deja anunțate, pe data de 15 iunie Evaluarea Naţională și pe 22 iunie Bacalaureatul. Pregătirile pentru examenele naționale vor fi făcute în grupuri de 10 persoane. Ministrul Anisie a spus că fiecare școală va stabili un orar astfel încât o grupă de 10 elevi să nu se întâlnească cu alte grupe. Elevii vor avea săli separate și culoare de acces, iar pauzele de 10 minute vor fi la ore diferite. La intrarea în școală vor fi covoare cu dezinfectant, elevul va fi întâmpinat de un cadru medical, i se va lua temperatura și va merge pe un culoar până la intrarea în clasă. Înainte de curs, copiii se vor spăla pe mâini și vor primi măști asigurate de minister. Pregătirea va ține două ore la clasele a VIII-a și 3 ore la a XII-a. La final, copiii vor aunca măștile în locuri special amenajate, iar școala va fi dezinfectată.
Ministrul Monica Anisie a mai spus că Guvernul va achiziționa tablete și internet pentru copiii săraci. Pentru achiziția de echipamente, statul va cheltui 150 de milioane de lei. Copiii vor beneficia de echipamente și internet timp de doi ani.