Focar Coronavirus la Pechea! Pestă porcină africană la Pechea și Liești !

Distribuie articolul

Un nou focar major de infectare cu noul coronavirus s-a declanșat la sfârșitul săptămânii trecute  la Centrul Medico-Social Pechea, unitate aflată sub autoritatea Primăriei Galați.

 21 de persoane din  cele 83 internate aici au fost confirmate pozitiv cu COVID-19. După primele investigații se pare că pacientul 0 de aici ar fi unul din cei 54 de angajați. Situația este complicată pentru că angajatul respectiv făcea naveta la Galați cu maxi-taxi iar riscul contaminării masive este unul ridicat.

Evident, s-a hotărât carantinarea instituției  pentru  14 zile.

Cum nu aveam destule probleme epidemiologice, la  două mari ferme din Liești și Pechea s-au descoperit focare de pestă porcină africană. Din efectivul total de 27 000 de porci, 14 000 au fost deja sacrificați iar inspectorii Direcției Sanitar Veterinare caută sursele de infectare. Se pare că microbul s-a luat din cerealele depozitate. Mistreții din Republica Moldova, în condițiile în care în anumite perioade Prutul este scăzut, trec ușor pe malul românesc unde răspândesc diverși microbi, mai slabi sau mai puternici.

Partea mai pozitivă a acestei situații este că nu s-a depistat nici un caz de pestă porcină africană în gospodăriile sătenilor din cele două localități.

Prefectul județului Galați, Gabriel Ioan Avrămescu ne-a declarat că s-a urmărit lanțul alimentar de comercializare a produselor, acestea fiind retrase înainte de a fi puse la vânzare.


Distribuie articolul

You May Also Like