Criză politică în plină pandemie. Opoziția depune moțiune de cenzură

Distribuie articolul

PSD a pregătit o moțiune de cenzură. Documentul va fi depus luni la Parlament și va fi dezbătut în următoarele zile. Inițiativa ar putea duce la căderea Guvernului condus de liberalul Ludovic Orban ceea ce ar provoca o criză politică într-o perioadă electorală și în plină pandemie.

Moțiunea de cenzură are 24 de pagini și se numește „Guvernul PNL – de la pandemie la pandemită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. Documentul a fost redactat de PSD și este susținut la nivel declarativ de ALDE și PRO România. Pentru a fi aprobată, moțiunea are nevoie de 240 de voturi, iar cele trei partide de opoziție au împreună 237 de parlamentari. UDMR a anunțat că nu va vota moțiunea, însă alte voturi pentru moțiune ar putea veni de la minoritățile naționale și de la parlamentarii neafiliați.

În cazul în care moțiunea de cenzură este adoptată de Parlament, Guvernul PNL este demis. Totuși, cabinetul Orban poate rămâne interimar pentru următoarele 45 de zile însă nu are dreptul să adopte Ordonanțe de Urgență și proiecte de lege. În acest scenariu, președintele Klaus Iohannis va chema partidele la negocieri pentru desemnarea unui nou premier. Șeful statului a declarat recent că nu va accepta propuneri din partea PSD pentru prim ministru sau pentru coaliții de guvernare.


Distribuie articolul

You May Also Like