Femeile abuzate fizic, sprijinite, cele abuzate administrativ, neglijate

Distribuie articolul

Câteva sute de gălățence, victimele violenței în familie, ar putea beneficia de sprijin, în urma unei inițiative în Consiliul Local. Restul de 150.000 de mii de femei abuzate administrativ, fiscal sau social pot să mai aștepte.

În ajunul Zilei Femeii, Partidul Mișcarea Populară, prin consilierul local Oana Claudia Iurescu, a depus un proiect de hotărâre pentru sprijinirea femeilor aflate în dificultate din cauza violenței în familie.

”În preajma sărbătoririi zilei de 8 Martie, zi pe care unanim o dedicăm femeilor, trebuie să ne aducem aminte mai mult decât oricând și de cele care în loc de flori primesc lacrimi și suferință, victime de cele mai multe ori tăcute ale abuzurilor domestice”, consideră pe bună dreptate Iurescu.

Nu la fel de îngrijorată se arată față de restul gălățencelor ce au de suferit de pe urma abuzurilor sau a neglijențelor administrative ori fiscale. Astfel, Oana Claudia Iurescu și colega sa, Nicoleta Badiu, au votat majorarea din 2018 a taxei speciale de habitat, pentru persoane fizice, de la 67 la 85 de lei de persoană pe an. Ceea ce înseamnă, de exemplu, că fiecare gălățeancă va plăti anual în plus 17 lei, alături de ceilalți membri ai familiilor lor.

Aceeași lipsă de îngrijorare au arătat-o reprezentantele PMP când au votat taxarea suplimentară, din 2018, a posesorilor de garaje, fapt ce le scoate câteva zeci de lei în plus din buzunare. Nu mai vorbim de lipsa unei politici referitoare la câinii fără stăpân, de exemplu, care agresează anual aproximativ 1.000 de gălățeni. Unul dintre ei a câștigat în februarie 4.500 de euro daune după ce a fost mușcat în septembrie 2016, când reprezentantele PMP în Consiliul Local aveau deja trei luni de mandat.

Revenind la victimele violenței domestice, propunerea este de a subvenționa chiria unei locuințe provizorii din fondurile Consiliului Local al Municipiului Galați pe o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire până la 24 de luni, dacă au un venit net lunar de până la 1.500 de lei.

În prezent există deja un Centru de recuperare pentru victimele violenței domestice, dar se dovedește neîncăpător. Conform Inspectoratului de Poliție al Județului Galați, în 2017 și 2018 au fost înregistrate 255 plângeri (înaintate către instanțe) pentru emiterea unor ordine de protecție, 148 dintre acestea transformându-se în ordine de protecție. În total, anul trecut au fost înregistrate 511 de sesizări referitoare la infracțiuni de lovire îndreptate împotriva femeilor.


Distribuie articolul

You May Also Like