„Fără penali în funcții publice”, o campanie de strângere de semnături pentru modificarea Constituției

Distribuie articolul

Într-o țară normală la cap nu ar trebui să existe un paragraf de lege care să le interzică cetățenilor cercetați/condamnați penal să ajungă în funcții publice. România, însă, nu este o țară normală la cap, iar dovada o vedem peste tot. O armată de indivizi condamnați sau trimiși în judecată pentru toate virgulele din Codul Penal a invadat pozițiile publice din administrația centrală și locală. De aceea, parlamentarii unui partid de opoziție (USR) au anunțat că susțin inițiativa cetățenească prin care se dorește strângerea a 500.000 de semnături într-un termen de șase luni pentru a modifica Constituția.

Inițiatorii demersului susțin că alineatul propus va fi introdus la Art.37 din Constituție și ar urma să reglementeze acest aspect:

 „(3) Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

Înainte de începerea efectivă de strângere a semnăturilor mai sunt necesari doi pași: avizul de la Consiliul Legislativ și publicarea proiectului în Monitorul Oficial. Dacă totul merge conform planului, penalii ar trebui să primească un șut în fund și să zboare din Guvern și alte funcții guvernamentale, din Parlament, din fruntea Senatului și Camerei Deputaților, din conducerea și componența Consiliilor Locale și Județene etc.

Pentru susținerea proiectului a fost înființat Grupul de inițiativă al campaniei „Fără penali în funcții publice”, format din: filosoful Mihai Șora; scriitorul Gabriel Liiceanu; pianistul Dan Grigore; juristul Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu; Oana Negru și Mihai Tudorică, membri ai grupului „Rezistența”; Klaus Fabritius, reprezentând Forumul Democrat al Germanilor din România, alți cetățeni implicați în acțiuni civice și președintele comitetului, avocatul Mihai Badea.


Distribuie articolul

You May Also Like