„Energia regenerabilă din mediul marin în contextul schimbărilor climatice”

Distribuie articolul

Prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu, directorul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați și membru corespondent al Academiei Române, a vorbit miercuri despre energia regenerabilă din mediul marin, la prima ediție din 2021 a seriei de conferințe „Moștenirea lui Asachi”, organizate de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași alături de acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române.

Profesorul gălățean a prezentat o analiză pe subiectul „Energia regenerabilă din mediul marin în contextul schimbărilor climatice”, pornind de la ipoteza că schimbările climatice au devenit evidente.

„În conformitate cu analizele realizate de NASA, temperatura medie globală a crescut din 1880 cu aproximativ 0.8º Celsius, iar 2/3 din aceasta încălzire a fost înregistrată din 1975. Această creștere relativ accentuată a temperaturii are implicații semnificative. În consecință, reducerea emisiilor reprezintă un pas important în diminuarea impactului schimbărilor climatice. În mod evident, aceasta implică o tranziție către resurse de energie nepoluante, iar mediul marin reprezintă o sursă foarte importantă în această direcție”, a precizat prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu.

Aspectele pr,ezentate de universitarul de la Dunăre cu privire la extragerea energiei regenerabile din mediul marin, incluzând utilizarea unor instrumente precum modelele numerice pentru valuri și curenți.

O parte dintre concluziile la care au ajuns cercetătorii utilizând astfel de modele numerice vizează faptul că puterea valurilor și a vânturile va fi în creștere la nivelul anilor 2050, cu precădere în zona de Vest a Mării Negre. Profesorul Eugen Rusu a subliniat că predicțiile indică și o creștere substanțială a intensității evenimentelor extreme.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns