Eliminarea din examenele naționale a copiilor cu temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius este DISCRIMINATORIE

Distribuie articolul

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis că scoaterea din examen a copiilor cu temperatură peste 37,3 grade Celsius este discriminatorie. De aceea, regula ar putea fi schimbată rapid, deoarece prima probă la Evaluarea Națională este programată peste trei zile.

Membrii CNCD au stabilit că eliminarea produce un stres suplimentar elevilor aflați în situația de a participa la un nou examen, cu alte subiecte. De asemenea, se produce o discriminare în raport cu eventualele cazuri de elevi asimptomatici. În plus, decizia de eliminare din prima sesiune nu este făcută pe baza unui certificat medical și o temperatură ușor crescută poate fi provocată de multe alte probleme medicale, au decis juriștii din Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Ca urmare, Avocatul Poporului s-a autosesizat și i-a cerut Ministerului Educației să găsească o soluție. Metoda indicată de specialiști este includerea elevilor cu temperatură peste limita de 37,3 grade într-o sală separată. Ministerul Educației trebuie să ia o decizie rapid deoarece luni începe Evaluarea Națională, iar o săptămâna mai târziu este programată prima probă a Bacalaureatului.

Reprezentanții ministerului au stabilit că elevii care nu pot participa la examenele naționale din motive medicale vor primi a doua șansă. Pentru ei vor fi organizate sesiuni speciale. Măsura a fost stabilită în contextul epidemiei de coronavirus. Toate examenele vor fi organizate între 15 iunie și 12 iulie.

Sesiunea specială a Bacalaureatului pentru elevii cu probleme de sănătate va fi organizată în perioada 6-9 iulie. Asta în timp ce prima sesiune a Bacalaureatului va începe pe 22 iunie. În ceea ce privește Evaluarea Națională, cele două probe ale examenului sunt programate pe 15 iunie și pe 17 iunie, iar sesiunea specială se va desfășura pe 29 iunie și 30 iunie.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu elevii cu febră, dar la sesiunile speciale vor participa absolvenții care au fost în izolare ori în carantină sau care nu au participat în prima sesiune din motive medicale. În timpul examenelor vor fi respectate cu strictețe regulile privind distanțarea socială.


Distribuie articolul

You May Also Like