Efectele „bunei guvernări”: românii plătesc din ce în ce mai mult pentru alimente și combustibil

Distribuie articolul

A crescut rata inflației. Potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică, în luna martie indicele în funcție de care se măsoară evoluția prețurilor de consum a crescut până la 4,03%. Practic, de la începutul anului prețurile au crescut în permanență, acoperind parțial sau total majorările de venituri introduse de Guvern, în cazul unor români.

Cifrele prezentate de statisticieni arată că preţurile de consum au crescut destul de mult în ultimele 12 luni. Conform datelor oficiale, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,45%, cele nealimentare cu 4,15% şi serviciile cu 3,18%. De la începutul anului, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la cartofi, cu 26,33%, la alte legume și conserve, cu 20,63%, și la citrice cu 10,28%. De asemenea, din decembrie și până în prezent combustibilili s-au scumpit cu aproape patru procente, consemnând cea mai mare creștere din Uniunea Europeană.

Specialiștii nu au vești bune nici pentru următoarea perioadă. În luna februarie, Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,1 pentru finalul anului viitor.


Distribuie articolul

You May Also Like