EDITORIAL/ Valetul de la pemepeu

Distribuie articolul

„De aici apare aceste neînțelegeri !”

„Pe partea cealaltă, morții curgeau…”

„Cred că îl voi bate pe Pucheanu!”

„Dezastrul de la Galați se datorează cu subiect și predicat acestui departament de conducere.”

„E clar că scena politică se va încinge maxim…”

„În politică, când se-ncinge atmosfera mai scapi boii la vale!”

„S-ar putea să ne transformăm intr-o mare catastrofă !”

Și mai sunt. Și nu puține! După ce în urmă cu un an și-un pic newsbuzău.ro publica un material scris+audio de la o ședință a PMP prezidată de Eugen Tomac, în care deputatul gălățean Cătălin Cristache era făcut zob (titlul materialului – DEPUTATUL „ANALFABET” DE GALAȚI, CĂTĂLIN CRISTACHE PMP, SPUNE DESPRE TOMA CĂ ORICÂND AR PUTEA SĂ CANDIDEZE DIN PARTEA PMP), l-am urmărit pe împricinat, recunosc mai mult din curiozitate, să văd dacă chiar n-a dat pe la școală sau lumea e rea. Și apăru ocazia, fiind invitat săptămâna trecută la un post TV local la un talk-show de audiență. Mi-am luat agenda-n brațe și am băgat material ca la CC al PCR.

Nici cu ăsta n-am avut ocazia să schimb vreo propoziție până acum, (de fraze nu poate fi vorba!), l-am zărit doar o dată prin nu știu ce campanie electorală, stătea ca momâia pe treptele Pieței Centrale cu un teanc de pliante și era cam trist că nu-l băga nicio babă în seamă. În schimb, mojicului nu-i lipseau ochelarii de soare ! Fanfaronadă de prost gust. Bun. Toate neroziile pe care le-ați lecturat la început de editorial sunt dintr-o gamă mai specială a unui orator politic. Sunt erori ce le poți ajusta din mers. Sunt și greșeli peste care treci dar pe care le-ai conștientizat și rămâi cu suspansul – câți s-au înțepat oare?

Și mai e o categorie, și aici se înscrie nenea Cristache, a celor care dau din buze dar mai intervin scurtcircuitări pe rețea. Nu vreau să pară un atac la persoană, chiar nu e, iar ca să vă spun drept am avut parlamentari cu un limbaj mai idiot decât al maestrului Cristache. Țin minte că era unul de la PRM, parașutat la Galați de prin Capitală, Dănuț Saulea – analfabet get beget, băietul a făcut și ceva pușcărie după ce a pretins câteva zeci de mii de euro de la un răspopit. Vremuri !

Revenim la Cristache. Personal, după ce l-am urmărit la TV și i-am mai lecturat și din declarațiile aiuritoare, îl bănuiesc de-un singur lucru. Nu cred că e rău intenționat, nici că ar fi un ticălos cum numai la PSD poți găsi cu ușurință. Cred că băiatul asta, la pubertate, adolescență sau tinerețe n-a prea citit. Nu spun nici că nu i-a plăcut școala.

Habar n-am ce note ar fi putut avea. Însă, din ceea ce am văzut eu, numărul de cuvinte din vocabularul propriu este ușor limitat. Poate nu-i așa, poate-i un timid, poate nu s-a ținut de cura de lecitină, poate scrie mai bine decât vorbește, nu știu. Dar sunt convins că un politician, lider  de organizație e musai să aibă cuvintele la el. Mereu.

Las în urmă chestia cu atracția sublimă a lui Cristache față de limba română și intrăm un țâr în politica promovată de mușteriu.

A reușit – și chiar e un lucru mare !!! – ceva cu care nimeni nu se poate lăuda din 1990 încoace. Este un tip nefrecventabil atât în stânga cât și în dreapta eșichierului politic local. Sunt doar unii de la București ce-l țin în scutece, dar vom vedea până când.

Toți cei din dreapta, cu care în mod logic PMP ar putea și la nivel local să facă vreo înțelegere, fug de Cristache ca dracul de tămâie. Bre, da fug de rup pământul când e adus în cauză ! Asta-i pricina pentru care atacă momâia pe toată lumea pe unde-apucă. E ca-n filmul ăla, când eram mici, băieții erau la fotbal și mai era câte-un Cristache pe margine care spera să-l strige mă-sa-n casă pe unul sau să-și belească altul genunchiul, doar, doar va apuca să dea și el cu șutu-n chișcă.

Am văzut că a reușit să promoveze pe funcții câteva doamne în diverse posturi locale sau centrale. Nu-i rău că a avut trecere. Dar daca tot îi ataci pe cei de la guvernare – din care faci și tu parte că altfel nu-ți puneai oameni pe funcții – nu cumva ai în dotare și ceva principii imorale? Cristache, până la o nouă revedere rămâi ca într-un careu de poker. Un valet și restul, dame…


Distribuie articolul

You May Also Like