Alo, bre români, terminați naibii frăsuiala despre coronavirusul chinezesc. Noi avem treabă cu păduchii autohtoni care circulă brownian prin capetele cetățenilor din mediul rural. Și cu râia neaoșă. Iar de la chinezi nu luăm decât lucruri ieftine, chiloți și jucării.
Coronavirusul și sfârșitul lumii nu ajung prea ușor la Galați. Nu au pe unde pentru că nu există șosea și aeroport. Nenorocirile în discuție se transmit cu dificultate, cam ca în Evul Mediu, „datorită” politicienilor care s-au spetit luptând pentru binele comunității. Iar coronavirusul care ar fi ajuns la Bacău, medicii de acolo lasă să se înțeleagă că-i doar o alarmă falsă.
Să vedeți de la ce ne-am luat. În timp ce vorbim despre toate nenorocirile lumii moderne, în județul Galați nu prea are cine să-i verifice pe copiii din școlile rurale de păduchi. În termeni moderni i se spune triaj epidemiologic, dar realitatea este împuțit de medievală. În aceste zile, primăriile din județ au primit o circulară de la Avocatul Poporului prin care li se solicită să spună dacă au încheiat contracte cu medicii de familie pentru realizarea triajului. Bineînțeles că nu au încheiat, pentru că nu au bani și pentru că nu le dă voie Curtea de Conturi.
Legea care obligă primăriile să încheie contracte cu medicii de familie este veche de cel puțin 10 ani. Aproape nimeni nu a aplicat-o pentru că nu poate fi aplicată. Ca orice treabă românească, nu are norme de aplicare. Printre altele, în lege nu a fost prevăzută suma de bani care trebuie să fie acordată medicilor care fac triajul epidemiologic. Primăriile care în ultimii 10 ani au încercat să respecte legea, au făcut o mare prostie: au fost obligate de Curtea de Conturi să recupereze sumele cheltuite cu medicul, copiii și triajul.
Coronavirus? Nicidecum, „decât” râie și păduchi!