EDITORIAL/ Horeca. Și mai cum…?

Distribuie articolul


Prin primăvara acestui an, cei din zona Horeca, fie ei angajatori, angajați sau cei ce prestează pe orizontală pentru societățile ce au ca obiect de activitate servicii de consum public –hoteluri, restaurante etc.- ieșeau în stradă protestând, uneori pe bună dreptate, împotriva restricțiilor de tot felul emise de Arafat și însușite de Executiv.


Spun uneori pe bună dreptate pentru că am avut intervale de timp în care aceste restricții au fost aiuritoare dar despre asta am scris la momentul respectiv.


N-au rezolvat nimic cu acele proteste și cert e că nici ei nu sperau ca Arafat& Comitetul de Coordonare Strategică să fie mai îngăduitori cu cei din respectiva ramură de activitate.


Chiar dacă angajații au fost cumva susținuți de Executiv prin aplicarea diverselor programe, și chiar angajatorii au încasat ceva compensări, acestea au fost precum apa de ploaie, fiind bineștiut faptul că la această categorie este un oarecare echilibru între leafa tradițională și șpaga lăsată de clientelă.


Practic, din 100% cât încasau înainte de pandemie, statul a cotizat cu un 75% din 50% din venitul fiecăruia. Știind că, în cele mai multe cazuri in această ramură salariile sunt de regulă cele minim pe economie pentru că diferența vine din zona „gri”, acea răscoală din primăvară este cumva de acceptat dacă nu chiar îndreptățită.
Ce nu pricep acum, pe timp de relaxare aproape totală ar fi opintirea în programul de funcționare din perioada aceea, cu ora 22, cu diminuarea personalului etc.


Nu cred că există o precauție a patronatelor pentru toamna acestui an iar dacă e, ar fi total nerealistă. Apoi, ca să mai reduci din pierderile unui an catastrofal, trebuie să produci. Cum? Lăsând același program ca în perioada restricționată?


E ceva ce-mi scapă, pentru că n-are nicio noimă să faci reduceri de cheltuieli sau să continui cu această politică acum când se mișcă câte ceva.
Dacă o locație avea în perioada pre-pandemică un orar prelungit, poate chiar non-stop, logic ar fi fost o revenire la acel program, mai ales că până la toamnă –nu știm ce va fi spre finalul anului – pot fi ori reduse pierderile din martie 2020-iunie 2021 sau acumulări pentru un potențial val 4.


E treaba fiecăruia să-și facă propria politică a firmei, dar să nu operezi în așa vremuri la capacitate maximă când timpul și condițiile iți permit, se cheamă cumva…! Nu spun cum, că nu-i de bine…

Foto :digi24


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns