EDITORIAL/ COVID 19- O fi bine…? O fi rău…?

Distribuie articolul

Creșterea masivă de infectați cu COVID 19 din ultimele zile ne trimite într-o anticameră gri din care ieșirea nu poate fi decât cu costuri. Și se pare că vor fi consistente.

Autoritățile de la București au anunțat pentru astăzi noi măsuri de relaxare, deschiderea mall-urilor, a piscinelor în aer liber, a sălilor de fitness, case de pariuri sportive, posibil a creșelor și grădinițelor.

Unii au vrut mai mult. Slujbe în interiorul bisericilor, meciuri de fotbal cu spectatori, spectacole de teatru în săli și chiar deschiderea restaurantelor.

O analiză grosieră ne duce la o singură idee. Nu e pe risc, nu e nici pe priorități. E…decât, fiecare cu ce-i place. Așa nu prea mere, dar suntem în România.

E groasă, dar ne relaxăm

Doar ieri au fost înregistrate la nivel național 320 de noi cazuri și 16 decese. Este cel mai mare număr de infectați din ultima lună și ceva – aproximativ 5 săptămâni – în contextul în care și în precedentele patru zile am avut câte 200 de cazuri. Numărul total de infectați cu COVID 19 a ajuns la 21 999 de persoane dintre care 15 719 au fost vindecate iar 1410 au decedat.

Astăzi avem la Terapie Intensivă, la nivel național, 165 persoane în stare foarte gravă în timp ce cazurile active se apropie iarăși de 5000 (4870).

Cifrele sunt alarmante. Câteva zile pe același trend și situația ar putea iarăși intra într-o zonă de risc maxim. Deja au apărut voci care nu exclud revenirea la unele restricții. Practic, am sărit de la prima relaxare de la 100 de cazuri pe zi la peste 300. Când specialiștii au atenționat că Pandemia s-ar putea reactiva oricând, imediat au ieșit la rampă destui reticenți care au considerat această afirmație doar o exagerare. Doar suntem aproape 20 de milioane de specialiști epidemiologi în țara asta. Plus câteva milioane cu dublă calificare – scenariști, negativiști, conspiraționiști. Ciudat, nimeni nu vorbește de câți idioți naționali sau locali avem…

Chiar dacă cifrele existente nu necesitau o nouă relaxare este limpede că atunci când obiectivele nu sunt realizate se vine cu măsuri de corecție. Asta ce înseamnă? Să ne întoarcem în timp.

Presiunea de tip Focu la ei !

Să fie clar pentru toată lumea, lupta se dă între responsabili și iresponsabili. La aceștia din urmă primează doar interesele. Politice, economice și atât.

Majoritatea parlamentară PSD-ALDE-PRO ROMÂNIA – UDMR nu dorește prelungirea Stării de alertă. De ce oare? Simplu. Datele arată că actuala guvernare a gestionat corect această criză sanitară, pierderile sunt printre cele mai mici în Europa, totul în contextul unui sistem sanitar lăsat de izbeliște de predecesorii din guvernele Dăncilă, Tudose, Grindeanu cu tot neamul lor.. Un motiv pentru care PSD a cedat așa ușor guvernarea a fost lipsa unui an de mandat pentru încă alți patru ce urmau să vină. Concret, PSD își dorea enorm ca PNL să-și rupă gâtul. Cu o gestionare dezastruoasă a pandemiei, cu mulți morți, ar fi putut reveni rapid la butoane. Ghinion.

Acum iresponsabilii din PSD continuă de aceiași manieră, poate, poate vor reuși. Nu mai vor restricții. Doar infectați și morți. Doar asta i-ar putea aduce iarăși la guvernare. Cine a spus că socialiștii din PSD sunt contra poporului român, mare dreptate a avut. Nici nu mai iau în discuție balivernele infractorului Tăriceanu sau ale plagiatorului Ponta, jena fiind prea mare. Surprinzătoare e ideea lui Barna-USR care vrea restricționare zonală, acolo unde este cazul. Păi cum vine asta. Lumea circulă, nu sunt restricții. Cine mă împiedică pe mine, infectat, să duc mâine microbul la Brăila, București sau Brașov? Nebunaticule !

Apoi vin presiunile economice. Industria x, lanțul de magazine y, dughenele z și prăvăliile w. Toate, care mai de care cu capitaluri la vedere sau purtător.

Concluzionând, sunt forțe care acționează contrar intereselor populației și care demobilizează prin tipul de mesaje transmis, prin media, rețele de socializare etc.

Țara nu se mai poate închide

Zilele acestea raportul dintre rata de creștere a cazurilor active și numărul total de cazuri a fost în afara zonei de siguranță. Țara nu se va închide iar, cel puțin în perioada imediat următoare. Dacă însă specialiștii vor ajunge la concluzia că una dintre relaxări generează cazuri multiple de infectări se va renunța imediat la respectiva activitate. Unii au spus că după etapa de relaxare era de așteptat o creștere a cazurilor. Așa am spus și de Paște, și de 1 mai, și după deschiderea teraselor. Ok. 30 % e însă mult. Mult prea mult.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat atenționa alaltăieri că suntem foarte aproape de a ne reîntoarce la unele restricții dacă numărul celor infectați va crește zilnic în acest ritm. Și dacă extinderea virusului se va produce așa rapid, ar putea fi pus în pericol  inclusiv pierderea controlului în unitățile sanitare.

Ce nu (prea) se știe de Pandemie

Reputatul medic belgian Peter Piol, în prezent consilierul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pe problematica Pandemiei, spune că acest virus este încă la începutul activității. Strategia globală însă nu mai poate include închiderea oamenilor în case la două-trei luni. El face referire la faptul că nu s-a dezvoltat imunitatea de grup și a dat exemplul Suediei care nu a avut restricții iar rezultatele au fost total nesatisfăcătoare. Medicul belgian care are la activ două mari lupte, cu HIV și EBOLA, spune că după cel puțin doi ani vom putea spera la normalitate.

‚‚ Trebuie să convingem populațiile că e nevoie de o schimbare comportamentală masivă privind igiena personală. Vom conviețui cu COVID 19 așa cum am conviețuit cu HIV. Dintre bolile virale doar variola a fost eradicată și suntem foarte aproape să facem același lucru cu poliomelita. Atât. Celelalte, le avem încă. Închidem țările și ce facem? Avem mai multe decese extra-COVID. Carantinarea totală pe termen lung are impact uriaș asupra sănătății mintale a individului. Ca să nu mai vorbim de impactul economic sau emoțional. Conviețuirea cu COVID 19  înseamnă să găsim o balanță, soluții  pentru compromis fără a înrăutăți situația!’’ a spus Peter Piol, medic epidemiolog celebru care la rândul său a fost infectat cu COVID 19 în luna martie.

 Pe de altă parte, chiar dacă face parte dintr-o structură ușor controversată din cauza poziției pro-chineze, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Maria van Kerkhove consideră că din ultimul studiu reiese faptul că persoanele asimptomatice transmit foarte rar virusul către altele secundare.

„Vaccinurile obligatorii nu mai sunt necesare atunci când transportatorii asimptomatici prezintă risc aproape zero.  Răspândirea asimptomatică a fost întregul motiv pentru care autoritățile mondiale au cerut blocarea, distanțarea socială și măști. De asemenea, a fost justificarea de bază pentru solicitarea vaccinărilor obligatorii și urmărirea contactelor.”  a spus reprezentanta OMS.

Revenind în zona neaoșă, vom adăuga o simplă caracterizare, ea venind din partea epidemiologului Alexandru Rafila. Acesta spune că acele persoane care nu cred că există coronavirus au probleme psihice.


Distribuie articolul

You May Also Like