Cine a câștigat și cine a pierdut alegerile prezidențiale

Distribuie articolul

Rezultatele parțiale arată că președintele în exercițiu, Klaus Iohannis, este câștigătorul detașat al primului tur al alegerilor prezidențiale. Peste 36% dintre românii care s-au prezentat la urne în țară și în străinătate au pus ștampila pe candidatul susținut de PNL. Totuși, Iohannis nu este singurul candidat care a câștigat ceva în urma alegerilor de duminică.

Theodor Paleologu a obținut un scor mic, în pas cu posibilitățile partidului său (PMP). Totuși, el a câștigat multă notorietate în urma alegerilor de ieri, fiind candidatul despre care mulți au zis „este băiat salon, l-aș vota, dar nu are șanse”.

Paleologu a reușit să devină o figură colorată pe terna scenă politică și, probabil, va aduce ceva vigoare partidului său la negocierile pentru formarea unui guvern de dreapta. Și, poate, peste cinci ani….

Mari looseri ai alegerilor de duminică sunt doi. Despre Viorica Dăncilă am mai vorbit și știam ce o așteaptă. Norocul ei este că românii neinstruiți și de la țară (potrivit sondajelor) au trimis-o în turul doi. Nu este greu de anticipat ce va păți acolo, dar măcar a trecut la mustață de primul tur, din poziția de fost premier și președinte al celui mai mare partid din România.

Marele pierzător al alegerilor de duminică este Dan Barna. Nasul liderului USR va fi nevoit să coboare pe pământ după ce stăpânul său îl urcase în stratosfera politicii dâmbovițene. El nu a reușit să confirme rezultatul bun de la europarlamentare și trebuie să regândească strategia de alianțe.

Din punct de vedere politic, dreapta a câștigat alegerile din România. Dacă ar fi fost alegeri parlamentare, PNL, USR-PLUS, ALDE și PMP ar fi avut o majoritate clară și ar fi trimis PSD în fundul opoziției, la reciclare, curățare, reabilitare.

Până atunci, mai este și turul doi!


Distribuie articolul

You May Also Like