Cine decontează politic protestul fermierilor?

Distribuie articolul

 

 

La prima vedere, mai mult PSD decât PNL.

Câteva lucruri sunt de luat spre analiză și aici ne referim în principal la atitudinile diferite ale miniștrilor Agriculturii, Transporturilor și Finanțelor.

Presiunea mai consistentă a fost și este în continuare pe ultimii doi demnitari, cu primul încheindu-se destul de rapid toate negocierile, pentru ca la final, acesta să declare că este de acord cu revendicările protestatarilor.

Bun, problema mai delicată a apărut la Ministerul Transporturilor unde Sorin Grindeanu a preferat să împrumute câte ceva din aroganța lui Adrian Năstase. El nu face, el nu drege, Comisia Europeană nu ne dă voie… Cam în acest mod s-a afișat în fața transportatorilor răzvrătiți.

Fără a contesta faptul că Grindeanu chiar ar putea avea dreptate, rămâne modul rudimentar în care s-a prezentat la negocieri. Cu diplomația ascunsă în beciul bunicii, Grindeanu a ratat o șansă, poate chiar unică în acest mandat, de a contribui (și) personal la scorul partidului. Bine, o să spuneți că a făcut ceva drumuri, poduri, un țâr de achiziții de locomotive, vagoane etc. Dar, imaginea și mai ales bocceluța cu procente aduse partidului sunt puse la grea încercare și nu este exclus ca pe la partid, că la Guvern nu cred că-și permit să se dea în stambă, să-i tragă Ciolacu niște cașpice tovărășești. Așa ca de-nceput de an…

Ca să întăresc ideea, iată ce spune astăzi în presa națională analistul economic, Adrian Negrescu cu privire la oprirea negocierilor cu Guvernul, dacă ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, nu își depune demisia, în contextul protestelor care au ajuns în a șasea zi consecutivă.

”Deja nu mai este un protest, este o revoltă, iar revolta are alte caractere, este practic o manifestare a unei tensiuni în creștere care nu poate fi aplanată prin declarații politice. Politicienii noștri s-au obișnuit să îi cheme, dacă vă aduceți aminte la precedenta grevă, a profesorilor, i-au chemat, au semnat un pact și după i-au păcălit, pentru că de fapt, niciuna dintre prevederile trecute în acel pact nu a fost aplicată. Probabil că transportatorii și fermierii au înțeles din exemplul celor din educație și vor chestii concrete, care se întâmplă de pe o zi pe alta. Decizii, ordonanțe, hotărâri de guvern, care într-adevăr să rezolve problemele. Pentru că s-au acumulat foarte multe probleme, inclusiv în domeniul Transporturilor”, spune analistul economic.

Bun. Revenind în zona politico-administrativă, nici refuzurile pe bandă rulantă a ministrului Finanțelor nu le-au picat prea bine protestatarilor. Cu mențiunea că, poziționarea acestuia a fost cumva mai aplicată, Boloș nefiind din gașca lui …nu pot, nu vreau, nu discutăm!

Mai intră acolo, în același calcul și ASF- Autoritatea de Supraveghere Financiară, condusă de Alexandru Petrescu (președinte), propus de PSD și de fostul prefect al județului Galați, Gabriel Ioan Avrămescu (prim-vicepreședinte), propus de PNL.

Totul se joacă într-un sens giratoriu. Fiecare alergând să-l prindă pe cel din față și să-l convingă că are dreptate. Protestatari- Guvernul României- Comisia Europeană.

Ecuația este foarte simplă. Dacă Guvernul va ști cum să convingă Comisia Europeană să mai taie din ce a impus aceasta, se vor rezolva și din doleanțele fermierilor. Altfel, ori pleacă acasă tineri și neliniștiți, cu tot cu tractoarele din dotare, ori rămânem cu drumurile blocate și cu anarhia bătând la ușă.

Aloo! Cioc-cioc! Sunt eu, Anarhia! Primiți cu semănatul?

 


Distribuie articolul

You May Also Like