După guvernanți, prăpădul. BNR anunță că prețurile vor crește foarte mult până la sfârșitul anului

Distribuie articolul

Efectele guvernării se văd în buzunarele românilor. Deși se laudă cu măriri de pensii și salarii, guvernanții nu spun nimic despre inflație. În ultimele luni, prețurile au crescut foarte mult acoperind parțial majorările acordate de Guvern. Mai grav, inflația va continua să-și facă de cap și va   bate toate previziunile, anunță specialiștii de la Banca Națională a României.

Inflația i-a scos la tablă pe reprezentanții BNR. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a avertizat asupra faptului că până la finalul anului inflația va crește ca-n povești.  Practic, prețurile mărfurilor și serviciilor vor crește peste previziunile specialiștilor. Dacă în urmă cu șase luni se vorbea despre o inflație de 2,9%, în primăvară BNR a revenit și a stabilit un prag de 3%-3,1% până la finalul anului. Acum, specialiștii recunosc că au greșit și anunță că au crescut la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Explicația BNR pentru explozia prețurilor este stimularea cererii interne peste potenţialul economiei şi creşterea preţului petrolului la nivel internaţional.

Creșterile de prețuri au produs efecte și în curând vor face prăpăd în buzunarele românilor. Prețurile alimentelor, carburanților și serviciilor au crescut foarte mult în ultimul an și amenință să șteargă cu buretele toate creșterile de pensii și salarii plătite de la bugetul de stat. În plus, dacă inflația va crește peste pragul de 4%, se vor produce dezechilibre economice și sociale, ce vor afecta în mod dramatic mediul de afaceri și puterea de cumpărare a românilor.

Inflația peste așteptări esre rodul „bunei” guvernări, spun specialiștii. Pentru a o combate este nevoie de reforme structurale și investiții masive în infrastructură. Guvernanții, însă, au priorități în domeniul justiției.


Distribuie articolul

You May Also Like