Două cutremure puternice, într-o singură noapte, în zona seismică Vrancea. Ce spun specialiștii despre aceste seisme și despre marele cutremur

Distribuie articolul

Două cutremure s-au produs în cea mai lungă noapte a anului. Este vorba despre noaptea în care s-a trecut la ora de iarnă(sâmbătă spre duminică), în timpul căreia a fost înregistrat cel mai mare seism din ultimii patru ani.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în noaptea de duminică (28 octombrie) au fost înregistrate un cutremur puternic și o replică a acestuia, ambele cu epicentrul în județul Buzău, zona seismică Vrancea.

Primul cutremur a fost cel mai puternic înregistrat în zona Vrancea în ultimii patru ani. Seismul a fost înregistrat de aparate la ora 3.38, la adâncimea de 151 de kilometri, având o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter. Cel de al doilea a avut 3,2 grade și s-a produs la ora 5:48, la o adâncime de 148 de kilometri.

Cutremurele au fost simțite puternic în zona Buzău-Vrancea-Galați-Brăila, la București, în Republica Moldova și în Ucraina.

Din fericire, mișcarea scoarței terestre nu a produs victime sau pagube, iar la numărul unic de urgență 112 nu au fost înregistrate apeluri pentru situații provocate de mișcarea telurică. Specialiștii spun că seismul de 5,8 grade are un efect benefic.

„E un cutremur moderat, ceva mai mare, este un cutremur normal pentru zona Vrancea. Cutremure de magnitudine 6 se produc la intervale de câțiva ani. El a apărut și pe fundalul unei activități ceva mai slabe, în ultimul timp. Era de așteptat. Activitatea seismică înseamnă și o acumulare și are un efect benefic pentru că a eliberat energia acumulată în ultima vreme. Cutremurele de magnitudine 4 sunt cam la intervale de o lună. În particular, la adâncimea la care s-a produs cel de azi, nu prea s-au produs cutremure. Așa se explică și mărimea lui ceva mai mare, pentru că se acumulase energie”, a declarat Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului(sursa Digi24).

Totuși, de marele cutremur nu o să scăpăm, susțin specialiștii.

„Aceste fluctuații care apar sunt normale. Cutremurul a eliberat, pe toată zona Vrancea, o parte din energie. Încet, încet, energia se acumulează, în ciuda acestor eliberări. La scară largă, vom avea și un cutremur mare, la un moment dat. Nu putem spune când va veni acest cutremur mare. Zona Vrancea este o zonă activă seismic. La intervale de zeci de ani, putem avea un cutremur de magnitudine 7. Sunt și alte zone de acest gen pe glob. Trebuie să ținem cont de această particularitate a zonei în care trăim. Nu putem spune că stăm liniștiți 100 de ani fără cutremur”, precizat Mircea Radulian.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns