Semnături pentru unirea cu Basarabia, alte provincii istorice ex-românești mai au de așteptat

Distribuie articolul

Astăzi s-a lansat în județul Galați campania de semnături „Un milion pentru Unire” prin care se dorește modificarea legislativă astfel încât să fie permisă reunirea României cu Basarabia.

Inițiativa, ce se dorește a fi o reparație istorică, lasă pe dinafară alte teritorii ce au aparținut de România Mare în 1918, respectiv nordul Bucovinei, regiunea Odessa (ambele în prezent în Ucraina) sau Cadrilaterul (în prezent în Bulgaria).

”Invităm toți gălățenii să semneze pentru Basarabia. Măcar acum, în al 12-lea ceas, trebuie să vorbim despre reîntregire națională. Altfel, tot acest fiasco gestionat de către stat, numit Anul Centenarului, va rămâne cunoscut ca momentul cel mai penibil la nivelul istoriei noastre”, susține George Simion, președintele Platformei Unioniste ”Alianța pentru Centenar”.

Campania de semnături „Un milion pentru Unire” se desfășoară în toată România, Republica Moldova și în Diasporă. Scopul este de a aduna 1 milion de semnături, care vor oferi cadrul legal pentru revizuirea Constituției prin introducerea unui preambul în care va fi menționată ideea de reîntregire națională.

Întrebat de ce nu sunt vizate și provinciile istorice din nordul Bucovinei sau Cadrilater, Simion a declarat că s-au făcut acțiuni de protest referitoare la modul cum sunt tratați românii de acolo, dar că se dorește mai întâi unirea între două state independente, România și Moldova, fără a se pune în discuție alte pretenții teritoriale.

În Galați, cei care doresc să semneze o pot face în zona Casei de Cultură sau oriunde vor înrâlni voluntarii.

”Există deja 140.000 de semnături la nivelul întregii țări și circa 4.000 doar în Galați. Avem nevoie de cel puțin 400.000 în 20 de județe, dar sperăm să strângem un ilion, mai ales că mai avem la dispoziție cinci luni pentru asta”, a declarat Simion.

Cunoscut militant unionist, în mai 2015 Simion a fost declarat indezirabil pe o perioadă de cinci ani în Republica Moldova, fiind expulzat.


Distribuie articolul

You May Also Like