Alocațiile pentru copii NU cresc. Guvernul anunță că nu sunt bani pentru majorările votate de parlamentari

Distribuie articolul

Alocațiile pentru copii nu vor crește în luna ianuarie. Asta deși Parlamentul a adoptat o lege care prevede dublarea alocației, iar ieri (marți, 14 ianuarie) președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat-o. În mod normal, legea ar trebui să intre în vigoare în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, dar Guvernul a anunțat că nu există bani pentru creșterea votată de parlamentari în luna decembrie. Explicațiile au venit de la prim ministrul Ludovic Orban.

„Aici sunt un om cinstit şi am spus-o încă din prima: PNL a introdus un amendament la Legea bugetului de stat, în martie 2019, prin care aproape s-au dublat alocaţiile. De ce am făcut lucru ăsta? Pentru că pentru o perioada de patru ani de zile PSD nu a crescut deloc alocaţia. Mai mult, un alt proiect de lege adoptat, tot la propunerea PNL, înaintat de secretarul general, Robert Sighiartău, alocaţiile cresc anual, pentru a recupera puterea de cumpărare a alocaţiei, care se pierde în urma inflaţiei. Deci, practic, alocaţiile de la 1 ianuarie cresc cu 3,8%. Să vii acum, tot în 2019, şi să impui o nouă dublare a alocaţiilor pentru copii arată o lipsă de responsabilitate categorică din partea PSD”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Ca urmare, Guvernul Orban se pregătește să-și asume răspunderea pe un nou proiect de lege care să modifice momentul aplicării deciziei. Surse guvernamentale spun că alocațiile mărite ar putea intra în plată cel mai devreme la vară.

În momentul în care legea va intra în vigoare, alocațiile copiilor vor crește de la 150 de lei la 300 lei, pentru minorii cu vârste între 2 și 18 ani, și de la 300 la 600 de lei pentru cei între 0 și 2 ani, dar și pentru copiii cu dizabilități nu mai mari de 18 ani.


Distribuie articolul

You May Also Like