Descoperire astronomică importantă la Galați

Distribuie articolul

A fost descoperită o nouă stea variabilă în galaxia Andromeda la Observatorul Astronomic de la Galați.

Steaua NGCA-V63 este o supergigantă roșie, aflată în galaxia Andromeda, la aproximativ 2,57 milioane de ani . Steaua prezintă variabilitate de tip semiregulat, cu perioada de 848 zile. Aceasta este printre puținele stele variabile din M31 care au rămas nedescoperite până astăzi.

Apartenența la galaxia Andromeda este confirmată de paralaxa mică Gaia EDR3 și de magnitudinile slabe în infraroșu observate de survey-ul 2MASS. Totodată, strălucirea stelei este asemănătoare cu a celorlalte supergigante roșii din Andromeda.

Descoperirea a fost inclusă pe 8 ianuarie 2021 în indexul stelelor variabile (VSX). Aceasta este o descoperire importantă, deoarece ajută la înțelegerea evoluției stelare din galaxia Andromeda.

https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=2215275

Pentru a stabili maximul și minimul strălucirii s-au folosit date de la survey-ul ZTF (Masci, F. J.; et al.). Maximul strălucirii în filtru r este 19.1, iar minimul 20.7. Pentru analiza perioadei, datele au fost îmbinate cu cele de la survey-ul Catalina Sky Survey (Drake, A. J.; et al.). Aceste date au fost analizate folosind softul Peranso 3. Folosindu-se calculul efemeridei, s-a stabilit că următorul maxim al strălucirii va avea loc în jurul datei de 3 decembrie 2022.

Descoperirea a fost făcută de Gabriel Cristian Neagu, membru al Astroclubului „Călin Popovici” din Galați.


Distribuie articolul

You May Also Like